Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 10:37

Αισιοδοξία εφοπλιστών για κλείσιμο του φακέλου της ποντοπόρου από Ε.Ε.

Photo by: Konstantinos Papadopoulos


Αισιοδοξία, για κλείσιμο του φακέλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού όσον αφορά το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της ποντοπόρου ναυτιλίας με τρόπο που θα διασφαλίζει τη νομική βεβαιότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνόκτητης αλλά και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, εκφράζει ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμης.

Ομως καυτηριάζει την αδυναμία των ναυτεργατικών σωματείων αλλά και της κυβέρνησης να προωθήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα επιτρέψουν σε χιλιάδες ανέργους να απασχοληθούν ως πληρώματα στην ποντοπόρο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής βάζει στο τραπέζι πρόταση να εφαρμοσθεί το γερμανικό, όπως είπε, μοντέλο: εθνική σύμβαση με αμοιβές 20% επιπλέον της διεθνούς σύμβασης. Στόχος του, όπως λέει, είναι να συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «δυστυχώς η πολιτεία και τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας δεν έχουν εκμεταλλευθεί τη δυναμική της ελληνόκτητης ναυτιλίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας», επαναλαμβάνοντας ότι «η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων είναι εφικτή μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακής εργασίας», ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του στόλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη γενική συνέλευση υπερψηφίστηκε με ομοφωνία, όπως προβλέπεται, η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΕΕ με τρόπο που επιτρέπει πλέον στον εκάστοτε πρόεδρο να υπηρετήσει τέσσερις διαδοχικές θητείες. Υπενθυμίζεται πως η θητεία του σημερινού προέδρου, που είναι η τρίτη του συνεχόμενη έπειτα από ανάλογη προηγούμενη τροποποίηση, λήγει το 2018.

Για το ζήτημα της εκκρεμούς διερεύνησης του ελληνικού θεσμικού πλαισίου της ποντοπόρου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, σημείωσε πως, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο κατά τους τελευταίους μήνες, «εξηγήσαμε αναλυτικά τις ιδιαιτερότητες του συστήματός μας, που είναι όμως απολύτως συμβατές με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την τελική κρίση της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, που θα λαμβάνει υπόψη κατά προτεραιότητα την ανάγκη, για νομική βεβαιότητα και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας, βασικές παραμέτρους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τομέα των θαλασσίων μεταφορών».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει εντυπωσιακά πλέον μερίδια του παγκόσμιου στόλου: περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt με 4.600 πλοία και ειδικότερα το 28% στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, το 22% στα bulk carriers, το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG/LPG, το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers. Στην Ευρώπη η Ελλάδα καλύπτει το 48,5% της χωρητικότητας του κοινοτικού στόλου.

 

του Ηλία Μπέλλου

kathimerini.gr

Simos Michaloglou

Συντάκτης: Simos Michaloglou

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις