Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 08:34

Απέπλευσε το Cape Ray του αμερικανικού πολεμικού ναυτικούΤο φορτηγό πλοίο MV Cape Ray του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, εξοπλισμένο για την καταστροφή των πιο επικίνδυνων συριακών χημικών όπλων, απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Νόρφολκ (ΗΠΑ με προορισμό το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Ιταλίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το αμερικανικό πλοίο αναμένεται να φθάσει στο Τζόγια Τάουρο της περιοχής της Καλαβρίας «σε δύο με τρεις εβδομάδες». ‘Οταν φθάσει στο λιμάνι αυτό, θα φορτώσει περίπου 700 τόννους χημικών παραγόντων «προτεραιότητας ‘Ενα», οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει
στα διεθνή ύδατα.

Τα όπλα αυτά θα μεταφερθούν με νορβηγικά και δανικά πλοία από το λιμάνι της Λατάκειας, στη Συρία, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο. ‘Ενα δεύτερο φορτίο χημικών όπλων αναχώρησε σήμερα από τη Λατάκεια, μετά το πρώτο στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟIAC).

Στο Cape Ray, ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει δύο συστήματα εξουδετέρωσης των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρείες διαχείρισης χημικών αποβλήτων.

Εκτός από τα 35 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου, 63 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων. Επίσης ομάδα ενόπλων θα βρίσκεται επί του πλοίου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δε διευκρίνισε εάν το πλοίο θα συνοδεύεται στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 45 ως 90 ημέρες.

ΑΠΕ

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις