Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 05:50

Αποστρατεύτηκε o Νικόλαος Σκευοφύλαξ – Πολλά τα ερωτηματικά για την αποστρατεία του Διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού ΣώματοςΈκπληξη προκαλεί η αποστράτευση ενός εκ των πλέον έμπειρων και ικανών αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος που υπηρέτησε με αυταπάρνηση για δεκαετίες ολόκληρες, με έντονη παρουσία στη γεωγραφική οντότητα των Κυκλάδων.

Ο λόγος για τον πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαο Σκευοφύλακα, η θητεία του οποίου συνοδεύτηκε με σημαντικότατες επιτυχίες για το Σώμα. Στην μακροχρόνια σταδιοδρομία του, ο κ. Σκευοφύλακας υπήρξε Λιμενάρχης στην Σύρο (2010-2014) και παλαιότερα στην Σαντορίνη(2001-2004) και την Σάμο, με Λιμενικές αρχές δικαιοδοσίας την νήσο Ικαρία και τους Φούρνους  με εξαιρετικό έργο και άκρως επιτυχημένη θητεία.

Επίσης Υπηρέτησε Διοικητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού/Πλοιάρχων/Σύρου και στην Αλβανία, ως Σύνδεσμος Αξιωματικός στα πλαίσια του προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας (HELLENIC AID)

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Σκευοφύλαξ υπηρέτησε στην νευραλγική θέση της υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στην 1η ΠΕΔΙΛΣ (ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ) ως Υποδιοικητής.

Ήταν Κυβερνήτης στα ΠΛΣ-111, ΠΛ-116 ΚΑΙ ΠΛΣ-122 και μάλιστα ήταν από τους πρώτους κυβερνήτες που πήγαν την νύχτα της κρίσης στα Ίμια

Επίσης τον τελευταίο καιρό μεταξύ των άλλων αντιμετώπισε με επιτυχία την Προσάραξη του Blue star Patmos στην Ίο, το ναυάγιο LITTLE  SEYMA στη Μύκονο και τέλος αφήσαμε την μεγάλη του επιτυχία με τα λαθραία τσιγάρα πριν από λίγες ημέρες στην Σύρο.

Ακόμα, υπηρέτησε ως Διευθυντής Ελέγχου Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Κλάδου Επιθεώρησης Πλοίων, ενώ από το 2017 κατέχει τη θέση του διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος με έδρα την Σύρο.

Επίσης τον τελευταίο καιρό μεταξύ των άλλων αντιμετώπισε με επιτυχία την Προσάραξη του Blue star Patmos στην Ίο, το ναυάγιο LITTLE SEYMA στη Μύκονο και τέλος αφήσαμε την μεγάλη του επιτυχία με τα λαθραία τσιγάρα πριν από λίγες ημέρες στην Σύρο.

Ακόμα, υπηρέτησε ως Διευθυντής Ελέγχου Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Κλάδου Επιθεώρησης Πλοίων, ενώ από το 2017 κατέχει τη θέση του διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος με έδρα την Σύρο.

Στο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα (4/4/18) και αφορά τις κρίσεις των ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Σκευοφύλακας αποστρατεύεται με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο βαθμό Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκαλεί έκπληξη, μιας και η είδηση της επερχόμενης αποστράτευσης του κ. Σκευοφύλακα, περισσότερο ξαφνιάζει, παρά αποτελεί φυσιολογικό γεγονός. Ο ίδιος, φέρεται να μην επεδίωκε κάτι τέτοιο, μιας και σε ηλικιακό επίπεδο είχε μπροστά του αρκετά χρόνια προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποστράτευση του κ. Σκευοφύλακα με το Βαθμό του Αρχιπλοιάρχου του Λ.Σ. αποτελεί μια σημαντικότατη είδηση για τα τεκταινόμενα του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες και όχι μόνο, μιας και η μακρά πορεία του εν λόγω αξιωματικού, εκτός από τη σταθερή, συνεπέστατη και υπεύθυνη παρουσία  του, συνοδεύτηκε από υπηρεσιακές επιτυχίες που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση.

Ο κ. Σκευοφύλακας είναι ένας Αξιωματικός με ήθος και επαγγελματική επάρκεια και δεν υπήρχε λόγος για να αποστρατευθεί, απεναντίας να παραμείνει στο Λιμενικό Σώμα…

Αφήνει πίσω του στο Λιμενικό Σώμα σημαντικό έργο

Εκτός των άλλων, ο κ. Σκευοφύλακας μπορεί να συνεχίζει να αισθάνεται υπερήφανος διότι πίσω του αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη στο Λιμενικό Σώμα.

Χάρη στον ίδιο φτιάχτηκε ο Φουσκωτό σκάφος ΠΛΣ-336 με την ευγενική χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου, οποίος ανέλαβε να φτιάξει σχεδόν εξ αρχής το εγκαταλειμμένο 11μετρο σκάφος.

Το 2012 ακόμα ένα σκάφος, το ΠΛΣ-137 το οποίο ήταν ανενεργό στην Λέρο, ήρθε στην δύναμη του Λιμεναρχείου Σύρου, ύστερα από πρόταση του κ. Σκευοφύλακα και την ευγενική χορηγία πολλών ανθρώπων (μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου του Φοίνικα Σύρου κ. Παλαιόπορτα).

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με τον προαναφερόμενο Αξιωματικό, υπήρξε σε όλη τη σταδιοδρομία του αφοσιωμένος στην αποστολή του και έτυχε της ευαρέσκειας των ανωτέρων του και του κοινωνικού συνόλου για τη με αυταπάρνηση επιτέλεση όσων η Υπηρεσία και η Πατρίδα του ανέθεταν. Ενδεικτικά μόνο σημειώνει την ευερέσκεια του Αρχηγού Λ.Σ για την υπηρεσία του κατά την κρίση των Ιμίων, την ευαρέσκεια του Αρχηγού Λ.Σ για το περιστατικό της βύθισης του Ε/Γ Σάμινα και την απονομή του Σταυρού της Οσίας Μεθοδίας (ύψιστη τιμή της Ιεράς Μητρόπολης μας) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου.

Επίσης, με την βοήθεια (μικρών -μεγάλων- ανωνύμων- επωνύμων) ευεργετών υλοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

  1. Πλήρης επισκευή-ενεργοποίηση του πολυεστερικού σκάφους ΠΛΣ-137, για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου Σύρου, το οποίο ήταν παροπλισμένο για τρία χρόνια στην Λέρο.
  2. Πλήρης επισκευή-ενεργοποίηση του ΠΛΣ-336 (πνευστού τύπου), για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου Σύρου, το οποίο ήταν παροπλισμένο για τρία χρόνια στην Ελευσίνα.
  3. Πλήρης επισκευή του αντιρρυπαντικού σκάφους ΠΛΣ-421 της Λιμενικής Αρχής Σύρου, για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου Σύρου. Πέρασε με άριστα και την σχετική επιθεώρηση του Αναγνωρισμένου Οργανισμού LLOYD’S.
  4. Πλήρης επισκευή- ενεργοποίηση του πολυεστερικού σκάφους ΠΛΣ-228, για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου Θήρας. Ήταν σκάφος, το οποίο ήταν προϊόν κατασχέσεως.

Τα προαναφερόμενα σκάφη ήταν ικανά για να ανταπεξέλθουν στην πολυσχιδή δραστηριότητα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά τα Υπηρεσιακά στελέχη για να πετύχουν μεταξύ των άλλων, την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, την ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

  1. Ανάληψη πλήρων πρωτοβουλιών- εξεύρεση χορηγών για την μετεγκατάσταση της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. από την Νήσο Τήνο στην Νήσο Σύρο (όπου είναι και η έδρα του Νομού  Κυκλάδων). Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο τότε Διοικητής Υποναύαρχος Λ.Σ. ΡΟΪΔΗΣ Κωνσταντίνος του απέδωσε ευαρέσκεια για το σύνολο των κινήσεων του για την εν λόγω μεταφορά.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο 351 (τεύχος Γ’) της 04-04-2018 Φ.Ε.Κ., προήχθη στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τριάντα (30) ημέρες, λόγω εγγραφής του από το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2018 στον πίνακα Β΄ «Παραμενόντων στον ίδιο βαθμό» και προαγωγής νεοτέρου του στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εν συνεχεία θα αποστρατευτεί.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκαλεί έκπληξη, μιας και η είδηση της επερχόμενης αποστράτευσης του κ. Σκευοφύλακα, περισσότερο ξαφνιάζει, παρά αποτελεί φυσιολογικό γεγονός. Ο ίδιος, φέρεται να μην επεδίωκε κάτι τέτοιο, μιας και σε ηλικιακό επίπεδο είχε μπροστά του αρκετά χρόνια προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποστράτευση του κ. Σκευοφύλακα αποτελεί μια σημαντικότατη είδηση για τα τεκταινόμενα του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες και όχι μόνο, μιας και η μακρά πορεία του εν λόγω αξιωματικού, εκτός από τη σταθερή, συνεπέστατη και υπεύθυνη παρουσία  του, συνοδεύτηκε από υπηρεσιακές επιτυχίες που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση.

Ο κ. Σκευοφύλαξ είναι ένας Αξιωματικός με ήθος και επαγγελματική επάρκεια και δεν υπήρχε λόγος για να αποστρατευθεί, απεναντίας για να παραμείνει…

 

 

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις