Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 02:09

Από «κόσκινο» τα δάνεια προς τη ναυτιλίαΣτο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μπει τα δάνεια που έχουν χορηγήσει μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες προς τον ναυτιλιακό κλάδο, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σε ύφεση, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές προσκέιμενες στο θέμα.

Η εξέταση από τον αρμόδιο τραπεζικό επόπτη της ΕΚΤ έχει προκαλέσει ανησυχία στις τράπεζες, ιδιαίτερα τις Γερμανικές, που ίσως κληθούν να βάλουν «στην άκρη» περισσότερα κεφάλαια και να κάνουν υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες για τα δάνεια προς τον ναυτιλιακό κλάδο.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το εποπτικό όργανο έστειλε email ζητώντας από ευρωπαϊκές τράπεζες λεπτομέρειες για τα ναυτιλιακά τους δάνεια και την κατάσταση των προβλέψεών τους για επισφάλειες, ως ένα «αρχικό βήμα» μιας ευρύτερης επανεξέτασης του δανεισμού στον κλάδο, σημείωσε η μια πηγή.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται πως η Γερμανία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παγκοσμίως στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση πριν την κρίση του 2008 και οι πέντε Γερμανικές τράπεζες με τους στενότερους δεσμούς με τη ναυτιλία εξακολουθούν να έχουν δάνεια ύψους περίπου 80 δις. ευρώ στον κλάδο.

Η NordLB γνωστοποίησε αυτόν τον μήνα πως σχεδιάζει να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό της την θυγατρική Bremer Landesbank λόγω της εκτίναξης των ζημιών της από τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

Άλλες τράπεζες όπως οι HSH Nordbank και Commerzbank έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις και έχουν ενισχύσει τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» έναντι του κινδύνου να «κοκκινήσουν» τα ναυτιλιακά τους δάνεια.

ΠΗΓΗ

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις