Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 07:59

Γ. Γράτσος: Επτά προτάσεις για την ανάκαμψη της ναυπηγικής βιομηχανίαςΕπτά προτάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Γράτσος, στην ομιλία του στο Ίδρυμα Ευγενίδου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πίτας.
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: «Η ελληνική ακτοπλοία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και εν όψει της εναρμόνισής της  με την ευρωπαϊκή νομοθεσία παρήγγειλε τη ναυπήγηση 43 επιβατηγών πλοίων.
Κατασκευάστηκαν 10 στη Γερμανία, 8 στην Κορέα, 6 στην Ιταλία, 5 στη Σουηδία/Νορβηγία, 4 στην Αυστραλία, 3 στην Ολλανδία, 3 στη Γαλλία και 2 στη Φιλανδία. Δηλαδή 41 πλοία κτίστηκαν σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με υψηλότερο ακόμη και διπλάσιο , κατά κεφαλή εισόδημα από την Ελλάδα. Τα 2 πλοία που κτίστηκαν στην Ελλάδα ήταν το «Νήσος Μύκονος και το Νήσος Χίος», επεσήμανε ο Γ.Γράτσος.
«Ας σημειωθεί ότι  έχουν δοθεί σε ναυπηγεία της Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Φιλανδίας παραγγελίες για παράδοση από το 2009 έως το 2018 για 54 κρουαζιερόπλοια 140.611 κλινών  αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σκεφτείτε μόνο ,πέραν των ναυπηγείων, σε πόσες βιομηχανίες/βιοτεχνίες ξενοδοχειακών προϊόντων δίνουν δουλειά. Πρέπει η Ελλάδα να επαναδραστηριοποιηθεί στον σημαντικό τομέα της ναυπηγοεπισκευής αναμορφώνοντας το λειτουργικό πλαίσιο. Αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες  μπορούν να κτίσουν πλοία, τότε κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε και μεις. Τα σχόλια  περιττεύουν. Το ζητούμενο είναι ανταγωνιστικότητα και συνέπεια», προσέθεσε.
Προκειμένου να ανακάμψει η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας το ΝΕΕ προτείνει:
1)Την άρση αντιπαραγωγικών και υπερβολικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
2)Την διασφάλιση του  δικαιώματος  της εργασίας όπως και της ελεύθερης επιλογής εργοδότη και εργαζόμενου.
3)  Τον εξορθολογισμό  αμοιβών και ασφαλιστικού κόστους.
4)Την αναμόρφωση όλων των διαδικασιών που αφορούν την ναυπήγηση και ναυπηγοεπισκευή ώστε να εξαλειφθούν οι περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
5)Την εκμίσθωση επισκευαστικών χώρων σε κοινοπραξίες επισκευαστών που θα αναλάβουν την διαχείριση των χώρων αυτών εφαρμόζοντας αυστηρές προδιαγραφές  ασφάλειας, καθαριότητας, αναβαθμίζοντας τις υλικοτεχνικές υποδομές κλπ. Οι εταιρείες αυτές δεν θα παρέχουν επισκευαστικό έργο.
6)Την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την άρση του περιορισμού ναυπήγησης εμπορικών πλοίων από τα ελληνικά Ναυπηγεία.
7)Τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων.
protothema.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις