Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 11:51

ΕΓ/ΟΓ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ – «ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΑΙ» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ΕΓ/ΟΓ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ, ελληνικής ναυπήγησης το 1967 στο Πέραμα από το Ναυπηγό Χρήστο Μεσσήνη. Το πρώτο ελληνικό ΕΓ/ΟΓ κλειστού τύπου είχε μήκος 77 m, πλάτος 11,5 m και βάθος 4,5 m. Η ταχύτητά του ανερχόταν στους 18 κόμβους. Ένα σκαρί όλο καμπύλες, ήταν χάρμα οφθαλμών για κάθε Καραβολάτρη. Σαν ΕΛΛΗ της οικογένειας Φραγκουδάκη ταξίδεψε μέχρι το 1985. Από το 1986 και μετά υπό τα σινιάλα και χρώματα της ΕΑ συνέχισε να ταξιδεύει κυρίως στην άγονη των Κυκλάδων. Το καράβι με τα δρομολόγιά του τότε έγινε ένα με τις «Μικρές Κυκλάδες». Το 1990 μετονομάστηκε σε ΠΑΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ και ανέλαβε τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια με έδρα τη Σύρο. Το 1993 μεταράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο και μετονομάστηκε σε ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ. Ήταν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αλλά ιδιαίτερα δαπανηρό, όπου σκοπό είχε την πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου. Γρήγορα εγκαταλήφθηκε σαν ιδέα και το πλοίο παροπλίστηκε για αρκετά χρόνια. Το 2005 διαλύθηκε στην Τουρκία. Σαν ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ θα το θυμόμαστε για την ελληνική ομορφιά του σκαριού του. Και εκείνη η μελωδική μπουρού ηχεί ακόμη.. στα όνειρά μας

(Αρχείο Σίμου Μιχάλογλου)

 

Αφίσα εποχής αρχές με μέσα δεκαετίας του ’80 από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ». Το όνομα «ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ» στην πλώρη έχει γραφτεί με πινελάκι, κάτι που μαρτυρά πως η φωτογραφία έχει τραβηχτεί με το παλιό του όνομα «ΕΛΛΗ». (από το προσωπικό αρχείο του Σίμου Μιχάλογλου)
.
Καρτ-ποστάλ εποχής της δεκαετίας του ’70, με το τότε ιστορικό «ΕΛΛΗ» (μετέπειτα «ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ») να βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Νάξου. (από το προσωπικό αρχείο του Σίμου Μιχάλογλου)
 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις