Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 12:04

Ηχηρό μήνυμα Θ. Βενιάμη για τη φορολογία της ναυτιλίαςΤον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία από ενδεχόμενη αλλαγή της φορολογίας έκρουσε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θ. Βενιάμης, τονίζοντας πως σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα ο πιο παραγωγικός πυλώνας της οικονομίας στοχοποιείται άδικα. Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, λέγοντας πως «η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει 'πρωταθλήτρια' στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο, σε πείσμα των αθέμιτων χτυπημάτων που δέχεται».

Ο κ. Βενιάμης μιλώντας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης εξαπέλυσε και πάλι σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας πως η απόφασή της να ζητήσει από την Ελλάδα να τροποποιήσει σημαντικές διατάξεις του θεσμικου πλαισίου της ναυτιλίας, «στρέφεται ενάντια στην ελληνική ναυτιλία και την Ελλάδα», ενώ προειδοποίησε ότι «η νομική αβεβαιότητα και η επενδυτική ανασφάλεια που δημιουργούνται ενδέχεται να προκαλέσουν φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και τους ευρωπαϊκού, εκτός Ευρώπης και μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, «οι διατάξεις που επισημαίνονται ως μη αποδεκτές υπάρχουν αυτούσιες ή παραπλήσιες σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.» και αναρωτήθηκε πώς συνάδουν οι κινήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις δηλώσεις του προέδρου Γιούνκερ για οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και παραγωγή καλύτερης νομοθεσίας στην Ευρώπη. «Οι στενές αντιλήψεις περί εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου ανταγωνισμού κατέστρεψαν την ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία και την πρόσφεραν ως δώρο στις χώρες της Άπω Ανατολής», είπε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στο μείζον ζήτημα της φορολόγησης ο κ. Βενιάμης δήλωσε πεπεισμένος ότι η ελληνική πολιτεία, η οποία γνωρίζει τη στρατηγική, οικονομική και κοινωνική διάσταση της ελληνικής ναυτιλίας, θα σταθεί σύμμαχος στην προσπάθεια των Ελλήνων εφοπλιστών να προασπίσουν τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας.

Ψυχραιμία και εγρήγορση


Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Βενιάμης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατακόρυφη πτώση των ναύλων ξηρού φορτίου και τη δυστοκία δανεισμού και χρηματοδότησης, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Εξάλλου, όπως είπε και τα αριθμητικά δεδομένα είναι υπέρ των Ελλήνων καθώς «η ναυτιλία των Ελλήνων αριθμεί περίπου 4.500 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, ενώ στην Ευρώπη κατέχει το 49,96% του κοινοτικού στόλου», σημειώνοντας πως και τα δύο ποσοστά παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επιπρόσθετα, συνέστησε ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση στη λήψη αποφάσεων, καθώς πέρα από τις προκλήσεις υπάρχουν και ευκαιρίες. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τον κλάδο των δεξαμενοπλοίων, ο οποίος διανύει την καλύτερη ναυλαγορά από το 2008, με τους ημερήσιους ναύλους να καταγράφουν αυξήσεις της τάξεως άνω του 70% αλλά και στη μεταφορά υγροποιημένου υγραερίου.

Από εκεί και πέρα, προκειμένου να αναβιώσει η ναυτοσύνη των Ελλήνων και να αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ο κ. Βενιάμης πρότεινε να επιτραπεί η παράλληλη λειτουργία Ιδιωτικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας επί των ελληνικών πλοίων με όρους σύμφωνους με τα διεθνώς κρατούντα. Κλείνοντας, σημείωσε ότι το 2016 αποτελεί έτος ορόσημο για την ιστορία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, καθώς κλείνει έναν αιώνα ύπαρξης από την ίδρυσή της το 1916.

 

ΠΗΓΗ imerisia.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις