Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, 01:23

Η SMIT Salvage επέλεξε τους κάβους της Dyneema για να ρυμουλκήσουν το Modern Express 

Ο Βισκαϊκός Κόλπος, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας είναι διαβόητος μεταξύ των ναυτικών. Θύελλες και καταιγίδες συνθέτουν τις επιπτώσεις των μεγάλων κυμάτων που φτάνουν από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η μηχανική βλάβη εδώ μπορεί να αποτελεί έναν πραγματικό όλεθρο – μετατόπιση φορτίου, ανατροπή ή, ενδεχομένως, βύθιση – και οι κίνδυνοι για τις ομάδες διάσωσης είναι ακραίοι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Μια τέτοια κατάσταση ήταν αυτή του Modern Express στις αρχές του 2016. Το πλοίο, ένα αυτοκινητάδικο, ήταν εν πλω προς Χάβρη όταν υπέστη μηχανική βλάβη και ανατράπηκε στην καταιγίδα. Η ισπανική ακτοφυλακή με ελικόπτερο διέσωσε το πλήρωμα. Αλλά το ίδιο το πλοίο, παρασυρόμενο προς τις γαλλικές ακτές, ήταν σε ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο, όπως ήταν γερμένο μεταξύ 30 και 70 βαθμούς. Ο φόβος ήταν ότι θα βυθιστεί κι από τις δεξαμενές θα προκαλούνταν διαρροή, ή ότι προσάραζε παρασυρμένο από τον άνεμο και το ρεύμα κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Biarritz. Ήταν ζωτικής σημασίας να ανακτηθεί ο έλεγχος.

Η SMIT Salvage επέλεξε τους κάβους της Dyneema.

Οι ιδιοκτήτες του πλοίου κάλεσαν τη συνδρομή της SMIT Salvage. Κατανοώντας τις ακραίες συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν, η 10μελής ομάδα SMIT ναύλωσε δύο ισχυρά ρυμουλκά και εξασφάλισε τη βοήθεια από το γαλλικό ναυτικό, που παρακολούθησε με μια φρεγάτα εξοπλισμένη με δύο ελικόπτερα. Αφού έφτασε στο κατάστρωμα του πλοίου, η ομάδα αντιμετώπισε μια δύσκολη ανάβαση κατά μήκος της περιοχής για να φθάσουν στην πρύμνη. Εκεί, θα έπρεπε να ελιχθούν και να ασφαλίσουν τους κάβους ρυμούλκησης μέσα στον άνεμο, τη βροχή και τη φουρτούνα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα ρυμουλκά στη συνέχεια γύρισαν το Modern Express κόντρα στον άνεμο, μειώνοντας τον κίνδυνο της ανατροπής του και το ρυμούλκησαν σε ένα κατάλληλο λιμένα.

Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση, οι αρωγοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν κάβους με ίνες Dyneema. Για δύο λόγους: το βάρος και το χειρισμό. Οι κάβοι που κατασκευάζονται με ίνες Dyneema είναι τόσο ισχυρά όσο τα συρματόσχοινα από χάλυβα της ίδιας διαμέτρου, αλλά επτά φορές ελαφρύτεροι. Αυτό ήταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Χωρίς τον έλεγχο του πλοίου για να τρέξει τα βαρούλκα, το καλώδιο θα πρέπει να χειριστεί από την ομάδα, αφού η εξοικονόμηση βάρους, αυξημένη ικανότητα ελιγμών και ο χειρισμός ήταν σημαντικά ζητήματα. «Με την εμπειρία μας με τη Dyneema να μετρά πάνω από 20 χρόνια, και τη εν δυνάμει ταχεία επιδείνωση της κατάστασης αυτού του ατυχήματος, ήταν σαφές ότι εκτός από την ομάδα διάσωσης, οι κάβοι της Dyneema κάνανε τη διαφορά."

Ο κίνδυνος προσάραξης μεγάλωνε μετά πρώτες αποτυχημένες απόπειρες.

Η αρχική προσπάθεια για να συνδεθεί κάβος σε ένα από τα ρυμουλκά απέτυχε. Παρά τα κύματα ύψους μεταξύ τεσσάρων και πέντε μέτρων, ένα ελικόπτερο Lynx κατάφερε να προσνηώσει μια 4μελή ομάδα στο πλοίο, οι οποίοι επιχείρησαν στην πλώρη. Δυστυχώς, ο χειρισμός του κάβου απέτυχε λόγω των επικρατουσών συνθηκών και την ακαμψία του χαλύβδινου σύρματος.

Το πλοίο, που είχε ήδη προβλήματα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, συνέχισε να προσεγγίζει τις στις γαλλικές ακτές. Η ομάδα SMIT ανέλαβε μια άλλη προσπάθεια να επιβιβαστούν στο πλοίο την επόμενη μέρα, αλλά οι συνθήκες ήταν ακόμα χειρότερα. Απίστευτο, αλλά ο καιρός επιδεινώθηκε περαιτέρω και καμιά περαιτέρω προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια. Οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν ότι το Modern Express θα μπορούσε να ναυαγήσει αν μια νέα προσπάθεια να συνδεθεί το πλοίο αποτύγχανε. Στο τέλος, το πλοίο ήταν μόλις 50 ναυτικά μίλια από Arcachon, κοντά στο Μπορντό. Γνωστή για λόγους στρείδι του, Arcachon είναι επίσης γνωστή για το γεγονός ότι μεγαλύτερο αμμόλοφο της Ευρώπης, το Dune de Pilat.

Οι κάβοι της Dyneema ρυμούλκησαν το Modern Express.

Η επιτυχία ήρθε μετά το Σαββατοκύριακο. Με καλύτερες καιρικές συνθήκες, η ομάδα SMIT πήγε πίσω για ακόμη μια προσπάθεια. Πάλι με το ελικόπτερο να τους μεταφέρει και να επιχειρούν στην πλώρη, κατάφεραν να συνδέσουν τους κάβους Dyneema με ένα από τα ρυμουλκά. Με την ομάδα μακριά από το πλοίο, το ρυμουλκό κατάφερε να γυρίσει το Modern Express και να ξεκινήσει τη ρυμούλκηση της στα ανοιχτά. Απείχε μόλις 26 ναυτικά μίλια από την ακτή. Αλλά η πρόκληση δεν είχε ακόμα τελειώσει – το Modern Express έπρεπε ακόμα να ασφαλίζονται και να επανέλθει.

Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στο Μπιλμπάο δύο ημέρες αργότερα. Εκεί, μια άλλη πρόκληση περίμενε: πώς να κρατηθεί το σκάφος με κλίση 51 μοιρών στην αποβάθρα. Το πρόβλημα ήταν ότι η σοβαρότητα της κλίσης σήμαινε ότι όλες οι κάβοι έπρεπε να είναι κάτω από την ίδια συνεχή ένταση. Καθώς το πλοίο ήταν φορτωμένο, αυτή η ένταση θα έπρεπε να προσαρμόζεται συνεχώς. Ως εκ τούτου, η SMIT ζήτησε από τη ShoreTension να ενεργοποιήσει το σύστημα ShoreTension για να δέσει με ασφάλεια το Modern Express.

Μια δουλειά για το Σύστημα πρόσδεσης ShoreTension.

Σχεδιασμένα με υψηλής αντοχής ελαφριά σχοινιά Dyneema, το σύστημα ShoreTension προσθέτει υψηλή ασφάλεια για να μειώσει την ένταση στους κάβους πρόσδεσης.

Στην περίπτωση του Modern Express, η συνεχής ένταση απεδείχθη επωφελής για την ασφαλή και σταθερή πρόσδεση του πλοίου καθώς και την επαναφορά του. Οι κάβοι ShoreTension μείωσαν σημαντικά τους κινδύνους!

Συνολικά, 6 μονάδες ShoreTension με κάβους πρόσδεσης της Dyneema χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το Modern Express να επανέλθει στη θέση του και ο κίνδυνος να ξεπεραστεί.

 

 

 

 

SOLstice

Συντάκτης: SOLstice

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις