Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, 03:32

ΙΑΚΩΒΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΑΦΙΕΡΩΜΑ )Ιάκωβος Συρίγος
Ένα υπέροχο ταξίδι
από την Οία της Σαντορίνης
μέχρι τη γέφυρα του «Μήλος Εξπρές» και του «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Πριν από λίγες ημέρες, η ομάδα του Arxipelagos.com είχε τη μεγάλη χαρά να συναντήσει από κοντά τον καπετάν Ιάκωβο Συρίγο και να μοιραστούμε μαζί του ορισμένες από τις εμπειρίες του από τόσα και τόσα θαλασσινά ταξίδια.

Το ταξίδι του ξεκινά από την Οία της Σαντορίνης το 1961, όταν η Οία ήταν ένα μεγάλο χωριό στο βόρειο άκρο της Σαντορίνης και ο τουρισμός αποτελούσε ακόμα άγνωστη λέξη. Η θάλασσα και ο κόσμος της τον μάγεψαν από την πρώτη στιγμή και συχνά πυκνά κατέβαινε στο Αμμούδι και την Αρμένη για να συναντήσει τη θάλασσα από κοντά.

Έβλεπε τα πλοία να έρχονται και να φεύγουν, άκουγε τις σφυριξιές τους και σιγά-σιγά ένιωθε να τον καλούν κοντά τους σαν σειρήνες Οι σκηνές της άφιξης και της αναχώρησης των βαποριών αποτελούσαν, πια, για αυτόν μαγικές σκηνές από ένα έργο στο οποίο σε λίγα χρόνια θα συμμετείχε και ο ίδιος σαν πρωταγωνιστής. Το «Μιαούλης», το «Μυρτιδιώτισσα», το «Δέσποινα»/«Ευαγγελίστρια», το «Ήπειρος» στάθηκαν για αυτόν οι Σειρήνες στις οποίες δεν μπόρεσε να αντισταθεί.

Λίγα χρόνια αργότερα θα έρθει οικογενειακώς στο Κερατσίνι και εδώ θα τελειώσει το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Από εκεί και πέρα ο δρόμος της θάλασσας ήταν ανοικτός και από την ΑΣΔΕΝ Ασπροπύργου θα βρεθεί κάποια στιγμή δόκιμος στο «Ιόνιον» των Σταθάκη-Μανούσου και το «Λήμνος» του Νομικού. Και παρόλο που στην αρχή της καριέρας του, μετά την αποφοίτηση του από τη σχολή, ταξίδεψε με γκαζάδικα δεν έμεινε τελικά στα ποντοπόρα. Και μέσα από μια σειρά μοναδικών συμπτώσεων θα βρεθεί τελικά να ταξιδεύει ως ανθυποπλοίαρχος με το «Μήλος Εξπρές». Εδώ θα ζήσει συνολικά δώδεκα υπέροχα χρόνια. Από το 1988 έως το 2000 θα ταξιδέψει έχοντας ως δασκάλους του τρεις θρυλικές μορφές της ελληνικής ακτοπλοΐας, τον καπετάν Γιώργη Σιγάλα, τον καπετάν Νίκο Λουδάρο και τον καπετάν Στέλιο-Βιτσαρά. Ορισμένες από τις εμπειρίες του με το «Μήλος Εξπρές» θα τις ακούσετε να τις διηγείται με τρόπο μοναδικό.

Μετά το 2000, όταν ο χάρτης της ακτοπλοΐας άλλαξε οριστικά, βρέθηκε στα χειριστήρια του «Απόστολος Π» και του «Σαρωνικός». Έζησε και εδώ μεγάλες στιγμές και ποτέ δεν ξέχασε όσα έμαθε στο «Μήλος Εξπρές» και τα υπόλοιπα πλοία του. Στη συνέχεια ταξίδεψε με το «Πρέβελης», το «Ιεράπετρα Λ» και τον «Βιτσέντζο Κορνάρο». Και εδώ θα συναντήσει για μία ακόμα φορά ένα καράβι που το κλίμα του και η ζεστασιά του παραπέμπουν στο «Μήλος Εξπρές», αλλά και έναν μοναδικό πλοίαρχο, τον καπετάν-Δημήτρη Λαδά, που παλεύει καθημερινά για τα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νησιών της άγονης γραμμής. Ο καπετάν-Ιάκωβος Συρίγος παραμένει πιστός στο πόστο του και μας εξομολογείται κάποιες από τις στιγμές της ναυτικής του ζωής που κοντεύει κοντά στα τριάντα χρόνια. Ένα μαγικό θαλασσινό ταξίδι στο οποίο είχε πάντα δίπλα του υπέροχους ανθρώπους.
Καπετάν-Ιάκωβε, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μοιραστήκατε μαζί μας.

Αντώνης Λάζαρης

 

 

 


A’ ΜΕΡΟΣ


Β’ ΜΕΡΟΣ


Γ’ ΜΕΡΟΣ


Δ’ ΜΕΡΟΣ


Ε’ ΜΕΡΟΣ

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις