Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, 04:42

Ιδρύεται σχολή σωστικών μέσων στις Οινούσσες

Photo by: politischios.gr


Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο βουλευτής έκανε αναφορά σε μια σειρά από τομές με θετικό, προοδευτικό πρόσημο που εισάγει το νομοσχέδιο όπως ένα νέο, δίκαιο πλαίσιο μεταθέσεωνστο Λιμενικό, την εισαγωγή εφεξής στις σχολές του Λιμενικού με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, την καθιέρωση ανώτατου ορίου ηλικίας των πλοίων που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα, κ.α.

Επίσης, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν την αρχή της νησιωτικότητας – όπως την ίδρυση του Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών Νήσων για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, και τη δυνατότητα που δίνεται σε μικρούς νησιωτικούς δήμους να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο για τη δρομολόγηση πλοίων – και επιλύουν λιμενικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί νησιωτικοί δήμοι, για παράδειγμα μέσω της δυνατότητας νομιμοποίησης υφιστάμενων λιμενικών έργων.

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής Χίουεπισήμανε μια σειρά από διατάξεις που έμπρακτα ενισχύουν εργασιακά, μισθολογικά και προνοιακά δικαιώματα των ναυτικών. Τέτοιες διατάξεις είναι η αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των ναυτικών, η διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στον Οίκο Ναύτου για παιδιά ναυτικών, και η σαφής αυστηροποίηση του πλαισίου για ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στην εξόφληση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των πληρωμάτων.

Τέλος, ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκτενέστερα σε δύο δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Κουρουμπλή για τη ναυτική εκπαίδευση στο νομό Χίουοι οποίες υλοποιούνται με το πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε:

  • Ιδρύεται Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες. Η Σχολή αυτή θα παρέχει την αναγκαία σχετική εκπαίδευση σε ναυτικούς και θα προστεθεί στις δύο υπάρχουσες (Ασπροπύργου και Μηχανιώνας), επιλύοντας έτσι σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν ενδιαφερόμενοι από τη Χίο και άλλες περιοχές.
  • Δίνεται η δυνατότητα στις κατά τόπους ΑΕΝ να ιδρύουν ειδικά τμήματα Πλοιάρχων Γ΄ τάξης, Κυβερνητών Β΄ ή Γ΄ τάξης, Μηχανικών Γ΄ τάξης και ΗλεκτρολόγωνΕμπορικού Ναυτικού. Η ίδρυση των τμημάτων αυτών προϋποθέτει τη ρύθμιση διάφορων εκπαιδευτικών και διοικητικών θεμάτων μέσω Κανονισμού Σπουδών που εγκρίνεται από τον Υπουργό. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος ίδρυσης ειδικών σχολείων για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΑΕΝ Μηχανικών Χίουκαι η ΑΕΝ Οινουσσών.

 

πηγή: politischios.gr

 

Simos Michaloglou

Συντάκτης: Simos Michaloglou

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις