Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, 12:10

Κινδυνεύει με ματαίωση το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας

Photo by: Simos Michaloglou


Έκκληση προς την κυβέρνηση σχετικά με την τύχη του Μουσείου Πολιτικής Ιστορίας, στον χώρο του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό, απευθύνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), σημειώνοντας ότι κινδυνεύει με ματαίωση ένα έργο ετών.

Όπως καταγγέλλει το ΠΟΛΚΕΟΑ «η Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, προχώρησαν στην απαράδεκτη ενέργεια να μας κοινοποιήσουν βίαιη αποβολή, απειλώντας με πλειστηριασμό τα ιστορικά αεροσκάφη που προορισμό έχουν το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας».

Κι αυτό, τονίζει το ΠΟΛΚΕΟΑ, «ενώ είναι γνωστό ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α., που δημοσιεύτηκε 1η Μαρτίου 2018, χωροθετεί Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας και μεταξύ άλλων προβλέπει «… τα εναπομείναντα στον χώρο επιβατικά αεροσκάφη προτείνεται να παραμείνουν στην περιοχή σαν διαδραστικά σημεία αναφοράς στο τοπίο και ως μέρος της ιστορίας του αεροδρομίου…»

«Η παραπάνω ενέργεια της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ουσιαστικά πιθανόν να ακυρώσει την προοπτική δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι το ΠΟΛΚΕΟΑ δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει κατ΄οποιονδήποτε τρόπο την πραγματοποίηση πλειστηριασμού και πώληση των ιστορικών αεροσκαφών», προειδοποιούν και υπενθυμίζουν ότι το ΠΟΛΚΕΟΑ και το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, μαζί με άλλους φορείς που βρίσκονταν νόμιμα στο Ελληνικό, παρέδωσε τον χώρο από τις 08 Ιουνίου 2018, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα που ετέθη από την Κυβέρνηση (30/07/2018).

«Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και κάθε εμπλεκόμενο να «παγώσει» τη διαδικασία του πλειστηριασμού, προκειμένου να αποτραπεί η πώληση ως scrap ή άλλη εμπορική χρήση και ιδιωτικοποίηση των ιστορικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής – Πολιτικής Αεροπορίας, ιδιοκτησίας του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. – Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, που αποκλειστικό προορισμό για εμάς έχουν το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας» τονίζουν απ’ το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν, «η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, παρά την έντονη δραστηριοποίηση της χώρας μας επί 87 χρόνια στον χώρο των εμπορικών αερομεταφορών».

Για το θέμα έχουν στείλει επίσης σχετική επιστολή προς τους βουλευτές, ενώ επίκαιρη ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. εγκαινίασε, το 2011, στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποί του, στη διάρκεια των παραπάνω χρόνων, καταφέραν και συγκέντρωσαν πάνω από 23.000 αντικείμενα, καθώς και 7 αεροπλάνα. «Τα παραπάνω αεροσκάφη και αντικείμενα, μεγάλης ιστορικής σημασίας που συγκεντρώθηκαν, ήταν αποτέλεσμα συλλογικό και για την απόκτησή τους το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. δεν επιχορηγήθηκε ούτε ένα ευρώ από Δημόσιο Φορέα», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι στη διάρκεια των ίδιων ετών, χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εκπαιδευτικές αποστολές κ.ά., μπόρεσαν να δουν από κοντά τα εκθέματα, χωρίς εισιτήριο και οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση.

 

πηγή: efsyn.gr

Simos Michaloglou

Συντάκτης: Simos Michaloglou

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις