Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 04:27

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΠΟΤΗΡΗΣ: Α’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ( ΑΦΙΕΡΩΜΑ ) 

Μάνθος Ποτήρης

Ο “άνθρωπος του συναγωνισμού”
εξομολογείται στο Arxipelagos.com

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011 είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε τον μάστρο-Μάνθο Ποτήρη, πρύτανη των μηχανών των ελληνικών ποσταλιών.
Ό,τι και να πει κανείς θα είναι πολύ λίγο για τον άνθρωπο που πέρασε από τα μηχανοστάσια ορισμένων από τα πιο δοξασμένα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.
“Οία”, “Απόλλωνας”, “Λητώ”, “Αιγαίον”.
Άνθρωπος του συναγωνισμού, άνθρωπος της δράσης, άνθρωπος γεναιόδωρος. Δάσκαλος με το “Δ” Κεφαλαίο για τους νεότερους μηχανικούς, τόσο μέσα στα πλοία όσο και στο ΚΕΣΕΝ, όπου πρόσφερε απλόχερα τις γνώσεις του για 15 χρόνια.
Αλλά και άνθρωπος της πολιτικής δράσης, συνδικαλιστής για χρόνια στην ΠΕΜΕΝ.
Ο μαστρο-Μάνθος Ποτήρης γεννήθηκε στη Σέριφο το 1945 και από πολύ μικρός βρέθηκε στην Αθήνα να δουλεύει σε μηχανουργείο και να δουλεύει σε επισκευές πλοίων-μύθων, όπως το “Αγγέλικα” και το “Αιγαίον” των Τυπάλδων,το “Πολικός” και το “Αικατερίνη” των αδελφών Καβουνίδη. Και σε ηλικία 14 χρόνων, θα πάει να σπουδάσει μηχανικός στον “ΠΡΟΜΗΘΕΑ”.
Και το 1965-1966 θα ξεκινήσει το μεγάλο θαλλασινό του ταξίδι με τα ατμοκίνητα “Fiesta” και “Romantica” του Χανδρή.
Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η μεγάλη ακτοπλοϊκή του καριέρα, στην οποία τα 22-23 χρόνια τα πέρασε στην εταιρεία των αδελφών Αγαπητού.
Το πρώτο του πλοίο ήταν το περίφημο “Οία” του Κατσουλάκου, πλοίο με δρόμο πολύ που έγραψε ιστορία στη γραμμή Σύρος-Τήνος-Μύκονος και έζησε απίστευτες κόντρες με τον “Απόλλωνα” και το “Λητώ” του Νομικού.
Από εδώ θα βρεθεί στο πρώτο “Ναϊάς”, το δανέζικο “Jens Bang”, το οποίο μάλιστα θα το παραλάβει από τη Δανία.
Ιστορίες απίστευτες που για τους καραβολάτρες μοιάζουν με τα πιο όμορφα και τα πιο μαγικά παραμύθια.
Η ζωή θα τον φέρει στο πρώτο Εξπρές Απόλλων της ελληνικής ακτοπλοΐας, το οποίο όμως δεν ταξίδεψε ποτέ. Παρόλα αυτά τα όσα μας είπε για το πλοίο και τα δύο μοναδικά του ταξίδια δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Και θα βρεθεί, βέβαια, και στο τελευταίο ταξίδι του Απόλλων από την Κυνόσουρα μέχρι τη Βομβάη (1980).
Και σιγά-σιγά, η θάλασσα θα τον φέρει στον φημισμένο “Απόλλωνα”, τον θρυλικό “Μαγουλά”. Με το πλοίο αυτό και έστω και με μόνο ένα καζάνι, θα κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Η έννοια της κόντρας υψώθηκε στη νιοστή. Ιστορίες, ταξίδια, εμπειρίες. Είναι μοναδικό να ακούς τέτοιες ιστορίες από έναν άνθρωπο που τα έζησε όλα αυτά μέχρι το μεδούλι του.
Και μετά σειρά θα έχει το θρυλικό “Artevelde”, το αξεπέραστο “Αιγαίον” των αδελφών Αγαπητού. Εδώ θα παραμείνει, αρχικά, για 6 χρόνια και σύντομα θα ξαναγυρίσει και πάλι για να γράψει την απίστευτη ιστορία που στα τελευταία χρόνια της ζωής του άνοιξε κυριολεκτικά φτερά και πέταγε στις ελληνικές θάλασσες. Το πώς έγινε αυτό θα μας το πει αναλυτικά ο μαστρο-Μαθιός Ποτήρης.
Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομο πέρασμα από τον “Μιαούλη” του καπετάν-Παναγή Παπαδάτου (από τις περιπτώσεις που πλοίαρχος και πλοίο ταυτίζονται απόλυτα), “Αγαπητός Ι” (“Αγαπητός Ιωάννης”), και πολλά πολλά ακόμα που θα τα ακούσετε καλύτερα από τον ίδιο.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο μαστρο-Μάνθο Ποτήρη για όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας, για όλα όσα απλόχερα μας έδωσε.
Όσα μας είπε έμοιαζαν με μια μύηση στο μαγικό Κόσμο της Ελληνικής Ακτοπλοϊας, στις “Χίλιες και Μία Νύχτες της Ελληνικής Ακτοπλοΐας”…

Για το ARXIPELAGOS.COM


Αντώνης Λαζαρής


Στη συνάντηση με τον κύριο Ποτήρη συμμετείχαν οι Αντώνης Λαζαρής, Σίμος Μιχάλογλου και Γιώργος Χωριατέλλης

 


A’ ΜΕΡΟΣ


Β’ ΜΕΡΟΣ


Γ’ ΜΕΡΟΣ


Δ’ ΜΕΡΟΣ


Ε’ ΜΕΡΟΣ

Δείτε το photo gallery του Μαστρο-Μάνθο Ποτήρη.

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις