Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, 12:33

Μειωμένη κατά 9,14% η ακτοπλοϊκή κίνηση το καλοκαίριΛιγότεροι κατά 418.000 ήταν φέτος οι ταξιδιώτες που ξεκίνησαν από κάποιο από τα τρια μεγάλα λιμάνια της Αττικής για τα νησιά του Αιγαίου, του Αργοσαρωνικού, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σε επίπεδο ποσοστών η μείωση είναι της τάξης του 9,14% καθώς ενώ το 2015 στο διάστημα 1η Ιουνίου-18 Αυγούστου απο Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο έφυγαν 4.441.658 επιβάτες, το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ταξίδεψαν 4.023.496 επιβάτες.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον Αύγουστο, τον παραδοσιακό μήνα των διακοπών για τους Έλληνες, ενώ αντίθετα αύξηση υπήρξε στην κίνηση των επιβατών τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτοι καλοκαιρινοί μήνες του 2015 επηρεάστηκαν σοβαρά από τα capital controls τα οποια ειχαν μόλις επιβληθεί.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική η ύπαρξη των capital controls και των προσφύγων (οι οποίοι από τις αρχές Αυγούστου του 2015 μεταφέρονταν και με ναυλωμένα πλοία) «θολώνουν» ως ένα βαθμό την πραγματική εικόνα, σε κάθε περίπτωση όμως η κίνηση είναι μάλλον συγκρατημένη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Έλληνες επιβάτες, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία από το υπουργείο Ναυτιλίας:

noumeraa.jpg

Την ίδια στιγμή τη μειωμένη κίνηση επιβεβαιώνουν και κύκλοι της ακτοπλοϊας ενώ ήδη από την αρχή του έτους η πορεία ήταν πτωτική.

Τα νησιά που έχουν θιγεί έως τώρα, σε μεγάλο βαθμό και αυτό εξαιτίας του προσφυγικού, είναι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Σάμος σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες.

«Η τουριστική κίνηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα μόνο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Σε όλα τα άλλα νησιά αναμένεται μείωση. Εφέτος θα είμαστε κάτω κατά 15%-18%» δηλώνουν οι πιο απαισιόδοξοι: «Οι έλληνες δεν έχουν χρήματα. Υπάρχει μείωση μισθών και μεγάλη καθυστέρηση καταβολής τους, ανεργία, μείωση συντάξεων που συντηρούσαν οικογένειες ολόκληρες».

 

newmoney.gr

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις