Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, 01:43

Μπάχαλο στο Ισραήλ, σκάνδαλο με τα γερμανικά υποβρύχια Type 212 Dolphin!Κάπου την ξέρουμε εμείς οι Έλληνες αυτή τη φασαρία με τα γερμανικά υποβρύχια που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ, όπου εκτοξεύονται ευθείες καταγγελίες για τη σύμβαση προμήθειας τριών επιπλέον υποβρυχίων Type 212 Dolphin, με σημαντικά μέλη της «αμυντικής κοινότητας» της χώρας όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, να δηλώνουν ότι δεν ήταν ενήμεροι για τις διαπραγματεύσεις και ότι διαφωνούσαν με την προμήθεια.

Το σκάνδαλο αφορά την τοποθέτηση του Ντέιβιντ Σίρμον, προσωπικού δικηγόρου του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου (τον χρησιμοποιεί παντού και ως νομικό σύμβουλο), στο διοικητικό συμβούλιο εταιρίας η οποία συμβουλεύει τη γερμανική ThyssenKrupp, θυγατρική της οποίας (διά της ThyssenKrupp Marine Systems – TKMS) είναι η… διαβόητη γερμανική HDW, κατασκευάστρια τόσο των ισραηλινών όσο και των ελληνικών υποβρυχίων.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Haaretz με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει μέγα σκάνδαλο στο Ισραήλ, για να πάρει τη σκυτάλη το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά ενεπλάκη στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία, η οποία παρά την περί το 30% έκπτωση που εξασφαλίζουν οι Ισραηλινοί από τους Γερμανούς λόγω… Ολοκαυτώματος, πάλι ξεπερνά το ένα 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της έγκυρης επιθεώρησης Defense News όπου επισημαίνεται, ότι ενώ η συμφωνία για τα F-35 που προμηθεύεται η ισραηλινή Αεροπορία διήρκεσε εφτά χρόνια και πέρασε από τα χέρια τριών αρχηγών της Αεροπορίας, στην περίπτωση των Type 212 η συμφωνία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα έτος.


Υποτίθεται, ότι τα τρία επιπλέον υποβρύχια οι Ισραηλινοί θα τα προμηθευτούν για να αντικαταστήσουν τα τρία πρώτα που προμηθεύτηκαν τη δεκαετία του 1990, μόνο που το γενικό επιτελείο των ναυτικών δυνάμεων όσο και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, φέρονται να μη γνωρίζουν ακόμα λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ακόμα χειρότερα, μη κατονομαζόμενα στελέχη του ισραηλινού Ναυτικού, πληροφόρησαν το Defense News, ότι ο κλάδος βρίσκεται στα πολύ αρχικά στάδια της μελέτης για το υποβρύχιο νέας γενιάς που θα πρέπει να προμηθευτεί στο μέλλον, το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό από τα τύπου Dolphin (Type 212), κάτι που αν μη τι άλλο διαρρέει κάποια δυσαρέσκεια για «παράκαμψη διαδικασιών», η οποία έχει ως προφανή παραλήπτη το πρωθυπουργικό γραφείο.

Φυσικά, στο κλίμα σκανδαλολογίας που έχει ξεσπάσει δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κατηγορίες κατά της HDW ότι εμπλέκεται στον χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων σε… άλλες χώρες όπου απέσπασε συμβόλαια, ενώ κάπου γίνεται και λόγος για μια αραβική εταιρία που θα κερδίσει από τη συμφωνία, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Ισραήλ πλέον πολλοί καλούν για τη σύσταση επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι… όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω τον προσωπικό δικηγόρο του πρωθυπουργού! Και όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία στη Γερμανία υπάρχουν αντιδράσεις, αφού τα ισραηλινά υποβρύχια φέρονται να μπορούν να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους που φέρουν μη συμβατικές κεφαλές…

defence-point.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις