Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 08:39

Μπουνάτσα στις σχέσεις εφοπλιστών και κυβέρνησηςΟ παγκόσμιος οικονομικός αλλά και γεωπολιτικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα ισχυρό στήριγμα για την ελληνική κυβέρνηση μέσα στη δίνη των προβλημάτων όπου στροβιλίζεται.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα έχει προβληματίσει και τους έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι έως πριν από μία εβδομάδα φέρεται να ήταν έτοιμοι, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους στο εξωτερικό, σε άλλα ναυτιλιακά κέντρα.

Το κλίμα ήταν τεταμένο ειδικά μετά την επίθεση του πρόεδρου της ΕΕ Ζ. Κ. Γιούνκερ στην τελευταία ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου αναφέρθηκε, εκ νέου, στην ανάγκη πρόσθετης φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών ως επιχειρηματιών.

Λίγες ημέρες αργότερα από την τοποθέτηση το Ζ.Κ. Γιούνγκερ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πώς να τηρεί τις ισορροπίες, χωρίς να δυναμιτίζει το κλίμα και ως άμεσος διαπραγματευτής της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με την εκάστοτε κυβέρνηση, προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους και να καθησυχάσει την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Με δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο Πρώτο ΘΕΜΑ στο φύλο της 26ης Ιουλίου απεύθυνε κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι στηρίζει τη ναυτιλία:

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες με βάση την Ελλάδα είναι επιφυλακτικές πλέον λόγω του κλίματος ανασφάλειας που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί κανείς δεν βγαίνει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιβαρυνθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και ότι η Ελλάδα στηρίζει τη ναυτιλιακή της βιομηχανία; Μόνο με μία δήλωση του πρωθυπουργού θα είχε αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης».

Ήταν σαφής η πρόθεση του Θ.Βενιάμη να καταδείξει το παιχνίδι που παίζουν ξένα τραπεζικά και ναυτιλιακά συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδας αφού δημιουργώντας κλίμα ασφυξίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες θα τις οδηγούσε σε μετεγκατάσταση τραυματίζοντας θανάσιμα την ελληνική οικονομία.

Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας συνάντηση μεταξύ του προέδρου Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη και του Αντιπροέδρου Μιχάλη Χανδρή, με τον Υπουργό Οικονομία, Υποδομών, Ναυτιλία και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα και Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδης.

Αμέσως μετά εξεδόθη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας για την πλήρη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας από την κυβέρνηση:

«Σε πνεύμα διαλόγου και με διάθεση συνεργασίας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη ναυτιλία, καθώς και ζητήματα φορολογίας στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Η διατήρηση και η ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία στόλου και των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα, συνιστούν προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και αποτελούν βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία στις πρώτες θέσεις του κλάδου».

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης κύκλοι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας επεσήμαναν ότι δεν ήταν ποτέ στα πλάνα των Ελλήνων πλοιοκτητών να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Τόνιζαν ότι οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει για άνοιγμα γραφείων στο εξωτερικό ήταν στο πλαίσιο μίας συνήθους τακτικής που κάνουν πάντοτε οι πλοιοκτήτες προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα τα επιχειρηματικά τους πλάνα.

Επίσης, στελέχη εισηγμένων στο χρηματιστήριο ναυτιλιακών εταιρειών επεσήμαναν ότι λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ελλάδα οι μέτοχοί τους, τούς ζητούσαν να μάθουν εάν υπάρχει ένα plan B σε περίπτωση που σημειωθεί grexit. Οπότε τα όποια σχέδιά τους για μετεγκατάσταση ήταν επί χάρτου.

Δύο ημέρες αργότερα από τη συνάντηση των υπουργών με την ΕΕΕ, στην ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, ο Πάνος Λασκαρίδης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ και από τους πιο ισχυρούς πλοιοκτήτες, με μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική δράση δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την κυβέρνηση ότι θέλει να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η ναυτιλία ενώ παρότρυνε τους εφοπλιστές και τα ΜΜΕ να μην σπέρνουν τον πανικό : «Έκαναν δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και περισσότερο δημιουργούν ζημιά παρά ωφελούν. Δεν έχω ακούσει ούτε για ένα πλοίο ότι η διαχείρισή του έφυγε από την Ελλάδα και τόνισε: «Θα ήμουν, ενδεχομένως, ο τελευταίος άνθρωπος που θα έφευγε από την Ελλάδα».

Ναυτιλιακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτιλία προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

 

ΠΗΓΗ newmoney.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις