Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 06:23

Νέες προοπτικές ανοίγονται για την αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίωνΠαρά τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο Lars Jensen από τη Sea Intelligence Consulting επιμένει να παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος εστιάζοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή του στη δυναμική του κλάδου που επιτρέπει τη μετατόπιση από ένα πνεύμα κατήφειας και απαισιοδοξίας σε μια πιο εποικοδομητική προοπτική.

Φέτος η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης έφτασε στο 3,5 %, ενώ ο στόλος αυξήθηκε κατά 3,1 %. Οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων παρέμειναν σε πλήρη στασιμότητα και οι διαλύσεις πλοίων συμμαζεύτηκαν. Αν αυτή η πειθαρχία μπορεί να διατηρηθεί, σιγά σιγά ο τομέας θα τείνει σε μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Έχουν παρατηρηθεί σημαντικές εξελίξεις ως προς την τόσο απαραίτητη ενοποίηση του κλάδου, καθώς πολλοί κύριοι παίκτες έχουν χαθεί ως ανεξάρτητοι πλοιοκτήτες ή πρόκειται να εξαφανιστούν.

Επίσης, από την άνοιξη του 2017 τις κύριες υπερπόντιες εμπορικές διαδρομές θα διαχειρίζονται τρεις συμμαχίες αντί για τέσσερις, μια προοπτική που αυτή καθ’ αυτή δε μεταβάλλει την κατάσταση προσφοράς/ ζήτησης, αλλά όμως παρέχει ένα θεμέλιο για πιο μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Μάλιστα, σε σχέση με το παρελθόν ολοένα αυξάνονται οι πλοιοκτήτες που αγκαλιάζουν με θέρμη τα χρήσιμα εργαλεία που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους (διαχείριση εσόδων, ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση, βελτιστοποίηση μεθόδου), και τα οποία, αν τεθούν σε εφαρμογή με ορθό τρόπο, τους παρέχουν ένα υπόβαθρο για μια πιο θεμελιώδη αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα, μια αλλαγή, στην οποία παρατηρείται σταδιακά ένας αναπροσανατολισμός στην αύξηση των εσόδων και τη διαφοροποίηση των υπηρεσιών.    

maritimes.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις