Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, 05:29

Οι Ρώσοι έφτιαξαν το μεγαλύτερο πυρηνικό παγοθραυστικό (με πισίνα) και το έστειλαν στον Β. ΠόλοΤο μεγαλύτερο πυρηνικό παγοθραυστικό στον κόσμο, που διαθέτει ακόμη και πισίνα, είναι ρωσικό και ονομάζεται «50 χρόνια νίκης» (50 Let Pobedy).

Την Πέμπτη ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το λιμάνι του Μουρμάνσκ για τον Βόρειο Πόλο.

Σημειώνετι ότι η κατάκτηση της Αρκτικής μέσω πυρηνικών πανίσχυρων παγοθραυστικών αποτέλεσε μία από τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εποποιίες της Σοβιετικής ‘Ενωσης, που όχι μόνο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και της διαφαινόμενης τεράστιας εμπορικής σημασίας των νέων δρόμων που ανοίγονται στη ναυσιπλοία, όπως και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Αρκτικής.

Οι κλιματολογικές αλλαγές, με το λιώσιμο των πάγων, ευνόησαν κατά πολύ τα ρωσικά -πλέον- σχέδια για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της Αρκτικής σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και μη σιδηρούχα μέταλλα που, σύμφωνα με τη γνώμη ρώσων ειδικών, θα γίνει εφικτή μόνο με τη συγκρότηση ενός –σημαντικού στόλου μεγάλων παγοθραυστικών.

iefimerida.gr

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις