Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 08:25

Ομιλος Λάτση: «Εμείς εμπιστευόμαστε την Ελλάδα με πράξεις»Απάντηση, και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης, έδωσε χθες ο Ομιλος Λάτση, μία ημέρα μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και στην οποία έκανε λόγο για «σκανδαλώδη απαλλαγή του πρώην βασικού μετόχου της Eurobank Σπύρου Λάτση».

«Εμείς εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Εμπράκτως», επισημαίνεται στην τετρασέλιδη ανακοίνωση του Ομίλου, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά και στο «ναυάγιο» της συγχώνευσης της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα, έναν χρόνο πριν.

Μεταξύ των άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Ομιλος Λάτση τονίζει: «Εχει επενδύσει συνολικά πλέον των 2,5 δισ. ευρώ σε μετρητά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια».

Υπογραμμίζει ότι η Eurobank συμμετείχε, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, το 2012, στο PSI, από το οποίο υπέστη συνολικές ζημιές 6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας επί λέξει: «Κατόπιν αυτού, η οικογένεια Λάτση απώλεσε ουσιαστικά το σύνολο της επένδυσής της των 2,5 δισ. στη Eurobank».

Χαρακτηρίζει ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι η οικογένεια Λάτση εγκατέλειψε την τράπεζα και τη «φόρτωσε» στον ελληνικό λαό μέσω του ΤΧΣ και τονίζει: «Η οικογένεια Λάτση δεν επεδίωξε ούτε να συμψηφίσει τις ζημιές της με άλλες κινήσεις ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο της Eurobank ούτε να φορτώσει τις ζημιές σε άλλους. Τις ανέλαβε πλήρως η ίδια. Εάν υπήρχαν κάποιοι που έβλαψαν τους Ελληνες φορολογούμενους, αυτοί είναι όποιοι εμπόδισαν τότε τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank».

Για το ναυάγιο της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα σημειώνεται: «Είναι εύλογο και προφανές ότι, αν δεν είχε προταθεί και συμφωνηθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών και, μάλιστα, εάν δεν είχε ήδη γίνει η ανταλλαγή των μετοχών, η οικογένεια Λάτση θα επένδυε αυτά τα κεφάλαια στη Eurobank και θα διατηρούσε την ισχυρή θέση της σε αυτήν. Είναι επίσης εύλογο και προφανές ότι η παραμονή του Ομίλου Λάτση ως βασικού μετόχου της Eurobank θα είχε συνοδευτεί από επιχειρηματικές κινήσεις αντίστοιχες με εκείνες που έγιναν από άλλες συστημικές τράπεζες, με στόχο την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με εξαγορές, συγχωνεύσεις και απορροφήσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρά την απροσδόκητη ανατροπή των δεδομένων, η οικογένεια Λάτση, μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, συμμετείχε στην από 29 Απριλίου 2013 αποφασισθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, διαδραματίζοντας τον κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο για να επιτύχει η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας και να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της».

Ο Ομιλος στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η οικογένεια Λάτση, μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνεισφέρουν σημαντικά στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας μας. Βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι δεν μπορεί να επέλθει εθνική πρόοδος χωρίς ευρείες συνεργασίες όλων των κοινωνικών εταίρων, χωρίς συναινέσεις, χωρίς διάλογο με ειλικρίνεια και με διάθεση εθνικής συνεννόησης».

Και τονίζει: «Με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στη νομιμότητα, αναπτύσσουμε την επιχειρηματική δράση του Ομίλου, επενδύοντας σημαντικά ίδια κεφάλαια, προσελκύοντας ισχυρούς διεθνείς επενδυτές, αναλαμβάνοντας το ρίσκο μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Εφη Καραγεώργου

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις