Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 05:01

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)Αυτή είναι η αρχή που έχει σαν οδηγό σ όλη τη καριέρα του, ο καπτά Παναγιώτης Μαντζαβίνος. Είχαμε τη χαρά να τον συναντήσουμε τη Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, σ’ ένα ζεστό γιορτινό περιβάλλον και να κάνουμε μια συζήτηση για την κρουαζιέρα και τη ζωή πάνω σ’ ένα υπερπολυτελές πλοίο.
Γεννημένος το 1970, ο καπτά Παναγιώτης, μπαίνει στην ΑΕΝ Ασπροπύργου το 1989. Τότε στην ακαδημία δίδασκαν εμπειρικοί καθηγητές που διετέλεσαν ναυτικοί επί πολλά χρόνια.
Η απόφαση να στραφεί στη θάλασσα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, καθώς ο καπτά Παναγιώτης, προέρχεται από ναυτική οικογένεια, όπως και η γυναίκα του. Ο πατέρας του ήταν καπετάνιος στα πλοία του εφοπλιστή Πατέρα και έκανε ταξίδια πολλών μηνών, που έφταναν έως και τα δύο χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του καπτά Παναγιώτη, πως όταν ήταν μικρός και επέστρεφε ο πατέρας του από ταξίδι, εκείνος κρυβόταν καθώς τον ένιωθε ξένο.
«Από το θρυλικό ΒΡΕΤΑΝΙΣ και το βασιλοβάπορο MERIDIAN, στη παραλαβή του MILLENNIUM και στο Celebrity EQUINOX της Solstice Class.

Το 1991, αποφοιτεί από την Ακαδημία και υπηρετεί στο πολεμικό ναυτικό. Η Celebrity Cruises προέκυψε σχεδόν τυχαία. Τον Οκτώβριου του 1993, κάνει το πρώτο του μπάρκο ως δόκιμος στο HORIZON της οικογένειας Χανδρή ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει ως ανθυποπλοίαρχος στο ZENITH. Τα πρώτα ταξίδια του ήταν Νέα Υόρκη –Βερμούδες. « Η κρουαζιέρα τότε ήταν διαφορετική καθώς δεν υπήρχαν premium ships και οι κρουαζιέρες δεν ήταν προσιτές για το ευρύ κοινό ενώ τα πληρώματα ήταν υψηλού επιπέδου, αντανακλώντας την παγκόσμια ελίτ που ήταν τότε η αποκλειστική πελατεία μας».

 

 

Από το νεότευκτο ΗΟΡΙΖΟΝ, η τύχη τα έφερε να βρεθεί σ’ ένα πλοίο, που μετείχε ενεργά στην Έλληνική μετανάστευση του 1970, το Britannis (Νοέμβριος 1994) Ακολούθησαν τα Zenith (Μάϊος 1995-1996), Meridian (Ιούλιος 1997), Zenith (Σεπτέμβριος 1997) και Century (Μάϊος 1998).
Το Φεβρουάριο του 1999 αναλαμβάνει ως Chief officer navigation and safety στο Horizon και στη συνέχεια στα Millennium (Ιανουάριος 2000), Zenith (Νοέμβριος 2000), Millennium (Απρίλιος 2001), Constellation (Οκτώβριος 2001), Millennium (Αύγουστος 2002) και Summit (Μάρτιος 2003). Τον Οκτώβριο του 2004 γίνεται ύπαρχος στο Century (2004-2005), στο Millennium (Ιούλιος 2006 -2007) και στο Galaxy τον Οκτώβριο του 2007.

Πλοίαρχος αναλαμβάνει πρώτη φορά στο Century τον Απρίλιο του 2008 και έπειτα στα Galaxy (Νοέμβριος 2008), Century (2009 -2010), και τέλος στο Summit (2010 -2011). Από το Φεβρουάριο του νέου έτους θα βρεθεί για πρώτη φορά σ’ ένα πλοίο Solstice Class, το Celebrity Equinox.
Από τις πιο έντονες στιγμές της καριέρας του ήταν η κατασκευή και η παραλαβή του Millennium, τον Ιούνιο του 2000 στο Saint Nazaire της Γαλλίας. «Μέσα σε 8 μήνες το σκάφος μεταμορφώνεται από κουφάρι σε πλοίο».
Τέλος δε θα μπορούσε να μην αναφέρει δύο πρόσωπα, που τον σημάδεψαν στη πορεία του, τον καθηγητή του Καπτά Jerry Αδριανάτο και τον Καπτά Ζήση Κοσκινά, πρώην πλοίαρχο του Millennium και νυν αρχιπλοίαρχο της εταιρείας.


Constellation

Η Celebrity Cruises
Η Celebrity Cruises, ιδρύθηκε από την οικογένεια Χανδρή το 1977 ως Chandris Cruises, αξιοποιώντας τον επιβατηγό στόλο που είχε η εταιρεία από το 1960. Όταν το 1997 η RCΙ, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας παγκοσμίως, εξαγόρασε την εταιρεία τότε μετονομάστηκε σε Celebrity Cruises.
Υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο στην εταιρεία αφού στα δέκα καράβια της εταιρείας υπηρετούν 20 καπετάνιοι και είναι όλοι Έλληνες όπως και πολλοί άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής. Ο κάθε ένας ανήκει μέσα σε μια ευρύτερη πολυεθνική ομάδα, που όμως αναγνωρίζεται η διαφορετική εθνικότητα του καθενός.
Τόσο ο όμιλος RCΙ όσο και η Celebrity έχουν ως πρώτο στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τον επιβάτη. Όπως μας τόνισε, ο παράγων άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός καθώς το 80% των ατυχημάτων προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος. Γι’ αυτό το λόγο η εκπαίδευση των πληρωμάτων είναι συνεχής και υψηλού επιπέδου ενώ η Ιεραρχία είναι απαράβατη. Ένας πλοίαρχος, ο οποίος αλλάζει πλοίο πρέπει να εκπαιδευτεί σε προσομοιωτή ενώ πραγματοποιεί και μια κρουαζιέρα προσαρμογής στο πλοίο που θα πάει προκειμένου να γνωρίσει το πλοίο και τις ιδιαιτερότητες του δρομολογίου.
Όλα αυτά συμπληρώνουν τα ειδικά σχολεία με θεματολογία τα Azipods, το Multi Pilot και τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα της Γέφυρας καθώς και ειδικά sessions για θέματα ασφάλειας, στα οποία μάλιστα οι ίδιοι οι Πλοίαρχοι καλούνται να μοιραστούν δικές τους εμπειρίες με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Τέλος, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε περίοπτη θέση στην Γέφυρα κάθε πλοίου του Ομίλου, βρίσκεται μεγάλη επιγραφή σκαλισμένη σε ξύλο η οποία αναφέρει: ‘Eternal Vigilance is the price of Safety’, δηλαδή ότι «Η Αιώνια Επαγρύπνηση είναι το αντίτιμο της Ασφάλειας».
Επιπλέον, το 95% των ανώτερων αξιωματικών της εταιρείας ξεκινούν από δόκιμοι ή Γ’ τάξεως, προκειμένου να καλλιεργηθεί από νωρίς η νοοτροπία της εταιρείας. Επιπρόσθετα, τα νέα παιδιά είναι απόλυτα εξοικειωμένα με τους Υπολογιστές και την Αγγλική γλώσσα.

Τα νέα πλοία

 


To Celebrity SUMMIT

«Σήμερα ένα πλοίο σαν το SUMMIT –κατασκευής 2001, μήκους 294 μ. και χωρητικότητας 3.450 ατόμων (επιβατών και πληρώματος)- θεωρείται μικρό». Τα 3ης γενιάς κρουαζιερόπλοια χαρακτηρίζονται από το μήκος τους, που ξεπερνά τα 300 μέτρα, τη χωρητικότητα άνω των 4.000 ατόμων ενώ για τη κατασκευή τους επενδύονται τεράστια ποσά, από 500 εκ. € έως και 1 δις. €. Τα πλοία αυτά ενσωματώνουν ότι τελειότερο διαθέτει σήμερα η ναυπηγική βιομηχανία έτσι ώστε να παραμένουν αξιόπλοα παρά το μέγεθος και τις τεράστιες πλευρικές τους επιφάνειες, αυξάνοντας επίσης την ασφάλεια με υλικά και ειδικά μέσα και διαδικασίες παρά τον τεράστιο αριθμό πληρώματος και επιβατών τους οποίους πλέον φιλοξενούν.
Ωστόσο, η εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών, δεν επηρεάζει σημαντικά τους ναυτικούς, αφού, οι δυνατότητες των πλοίων αυτών είναι πολύ μεγάλες γιατί τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τα συστήματα πρόωσης τους –azipods –συνεπικουρούν στο έργο του καπετάνιου. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζουν και οι λιμενικές υποδομές τις οποίες τα βαπόρια αυτής της κλάσης χρησιμοποιούν, μια και σε πολλές περιπτώσεις τα λιμάνια ή τα finger piers ανήκουν στις ίδιες τις εταιρείες με αποτέλεσμα να είναι σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν τα καλύτερα standards ασφάλειας για το βαπόρι, τους επιβάτες και τους ναυτικούς.

Η… Απομυθοποίηση

 


To Celebrity EQUINOX

Η ζωή ενός αξιωματικού στα κρουαζιερόπλοια δεν είναι μόνο διασκέδαση και δημόσιες σχέσεις, όπως ενδεχόμενα αρκετοί φανταζόμαστε, αντιθέτως οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι πολλές.
Η εταιρεία «ποντάρει» στην προσωπική επαφή του καπετάνιου με τους επιβάτες. Ο καπετάνιος εκτός από το λειτουργικό κομμάτι του πλοίου συμμετέχει ενεργά και στο εμπορικό κομμάτι και αυτό συνεπάγεται πως απαιτείται συγκεκριμένη συμπεριφορά ανεξάρτητα με τις ευθύνες και τα προβλήματα που τυχόν φέρει. Χαρακτηριστικά δήλωσε «η δουλειά αυτή είναι πολύ αγχωτική γιατί οι καταστάσεις, που βιώνουμε είναι πολύ έντονες».
Επιπροσθέτως, ο πλοίαρχος ενός κρουαζιεροπλοίου αλλάζει πολύ συχνά δρομολόγια και προσεγγίζει νέα λιμάνια, ορισμένα εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Επίσης, τα κρουαζιερόπλοια πάντα πλαγιοδετούν, στοιχείο που δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο καθώς τέτοιου μεγέθους πλοία έχουν μεγάλη πλαϊνή επιφάνεια και είναι ευάλωτα στους ανέμους. Αυτές είναι δυο βασικές διαφορές από την ρουτίνα των δρομολογίων και την πρυμνοδέτηση στην Ακτοπλοΐα, χωρίς βέβαια να αναιρούνται οι ικανότητες που απαιτούνται σε επίπεδο Πλοιάρχου σε καμία από τις δυο δραστηριότητες.
Η ομάδα του ARXIPELAGOS.COM θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Καπτά Παναγιώτη Μαντζαβίνο για τη ζεστή φιλοξενία και το ευχάριστο κλίμα στο οποίο συζητήσαμε για τη ζωή του, την εταιρεία και το κόσμο της κρουαζιέρας. Εμείς να του ευχηθούμε καλά ταξίδια και με το καλό να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο CELEBRITY EQUINOX τον προσεχή Φεβρουάριο.

.

Cpt ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ – ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ) ΜΕΡΟΣ A’

Cpt ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ – ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ) ΜΕΡΟΣ Β’

Cpt ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ – ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ) ΜΕΡΟΣ Γ’

Cpt ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ – ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ) ΜΕΡΟΣ Δ’

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις