Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 10:15

Προχωρά στο δεύτερο στάδιο το Master Plan για το Λιμάνι της Ραφήνας

Photo by: Simos Michaloglou


Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας το πρώτο στάδιο της μελέτης, που έχει παραδοθεί, για το έργο «Επικαιροποίηση Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης Master Plan Λιμένα Ραφήνας» με ανάδοχο την Σύμπραξη των Μελετητικών Γραφείων «ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. – ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ – ΒΕΤΑΠΛΑΝ ΑΕΜ – ΜΕΥΠ Ε.Ε. – Α.Β. ΜΑΤΡΑΚΙΔΟΥ – Ι.Α.ΡΟΓΚΑΝ».

Μετά από την έγκριση αυτή αποφασίστηκε να δοθεί εντολή στον Ανάδοχο να προχωρήσει στο 2ο Στάδιο για την ολοκλήρωση του Master Plan και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιμένα Ραφήνας, εντός χρονικού διαστήματος 3ων μηνών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Να θυμίσουμε ότι, η επικαιροποίηση του Αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης (Master Plan) του λιμένα Ραφήνας, έχει ως στόχους:

• Την διάγνωση των αναγκών και δυνατοτήτων του Λιμένα, με στόχο την βελτίωση της υποδομής και της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών του ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.
• Τον καθορισμό της ανάπτυξής του και των προτεραιοτήτων αυτής της ανάπτυξης.
• Την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων χρήσεων και εγκαταστάσεων.
• Τον προγραμματισμό της χρονικής ανάπτυξης του λιμένος από την άποψη της κατασκευής των έργων.
• Τον καθορισμό των μέγιστων επιτρεπομένων ορίων της ζώνης του λιμένα, των επιτρεπόμενων προσχώσεων, των χρήσεων γης, των όρων και των περιορισμών δόμησης, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Κατά την εκτέλεση της σύμβασης θα υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων του Αναδόχου, του Οργανισμού και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, διότι η όλη λειτουργία του Λιμένα συνδέεται άρρηκτα με την πόλη.

Μεγάλη σημαντικότητα θα δοθεί στις απόψεις των Πλοιάρχων που ελλιμενίζονται στον λιμένα Ραφήνας, αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας.

Στο επικαιροποιημένο Master Plan του Λιμένα Ραφήνας θα προβλεφθούν λιμενικά έργα που απαιτούνται για την βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και την ασφαλή χρήση αυτών. Εκτός από τα εξωτερικά λιμενικά έργα προστασίας και ανάπτυξης της λιμενολεκάνης, θα χωροθετηθεί μαρίνα τουριστικών σκαφών, λιμενική υποδομή υποδοχής κρουαζιέρας∙ θα σχεδιαστούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Κεντρικός Τερματικός Σταθμός, Συγκρότημα ιχθυαγοράς, Κτίρια εξυπηρέτησης μαρίνας (στέγαση χώρων υπηρεσιών και αναψυχής), Κτίριο υδατοδρομίου, Κτίριο πάρκιγκ και Συνεδριακό κέντρο.

Στο νέο προγραμματικό σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης του Λιμένα Ραφήνας θα προβλεφθούν επίσης υποδομές ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων, εγκαταστάσεις αναψυχής και θαλασσίων σπορ και κατασκευή ποδηλατοδρόμου.

Λόγω γειτνίασης του λιμένα της Ραφήνας με την πόλη, ιδιαίτερη μνεία θα δοθεί στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων τόσο κατά την αναχώρηση των πλoίων όσο και κατά την άφιξή τους.

Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να αποτελέσουν:
• Η προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου έως τη Ραφήνα
• Η προέκταση της Αττικής οδού έως τη Διαστάυρωση της Ραφήνας
• Υπογειοποίηση τμήματος χερσαίου χώρου της πόλης με αφετηρία το Λιμάνι.

 

ΠΗΓΗ: irafina.gr

Simos Michaloglou

Συντάκτης: Simos Michaloglou

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις