Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 10:15

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝΌπως είχε καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ με την ψήφιση του νόμου 4256/2014 «περί Τουριστικών πλοίων και άλλες διατάξεις» με τον οποίο ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας της συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με απόφασή του είχε καθορίσει την οργανική σύνθεση των επαγγελματικών σκαφών από 75 κοχ έως και 5000 κοχ σύμφωνα με την οποία μειώνονταν αισθητά οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων Ναυτικών στα πλαίσια του δόγματος περί ανταγωνιστικότητας των εφοπλιστών αυτής της κατηγορίας πλοίων.
Ανάλογες μειώσεις έγιναν και στο προσωπικό του μηχανοστασίου ανάλογα με την ιπποδύναμη της μηχανής. Στα πλαίσια της εφαρμογής αυτού του άθλιου νομοθετήματος που θεσπίστηκε για να υπηρετήσει συγκεκριμένα εφοπλιστικά συμφέροντα με την πάροδο 1,5 χρόνου η ΠΕΝΕΝ διαπιστώνει τα παρακάτω:
1) Τα πλοία αυτά με τις νέες συνθέσεις έχουν πλέον μειωμένο εργατικό κόστος στο Ναυτεργατικό προσωπικό έναντι των δρομολογημένων Ε/Γ πλοίων και ειδικά αυτών άνω των 30 ναυτικών μιλίων.
2) Στα πλοία αυτά υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αφού δεν κόβουν εισιτήρια γιατί έχουν απαλλαγή από το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (ΗΣΚΘΕΕΑ) το οποίο δεν τους επιβάλλεται. Με τον τρόπο αυτό τα χρήματα των εισιτηρίων εισπράττονται από μεγάλους TOUR OPERATORS και ακολούθως κατευθύνονται στο εξωτερικό. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι τέτοια πλοία έχουμε εντοπίσει 5 ημερόπλοια στην Ρόδο, 7 ημερόπλοια στην Κω, 4 ημερόπλοια στην Κέρκυρα και πολλά ακόμη σε διάφορα άλλα ελληνικά νησιά.
3) Τα πλοία αυτά δεν αποδίδουν: 1) ΦΠΑ, 2) επίναυλο 3%, 3) Φ.Μ.Υ, 4) ναυτόσημα υπέρ ΝΑΤ 2%.
Στα πλοία αυτά έχουμε καταγγελίες για μαύρη ανασφάλιστη εργασία η οποία είναι γενικευμένη επειδή ο αριθμός των ναυτικών που προβλέπεται με τον 4256/2014 και την αντίστοιχη Υπουργική απόφαση του Μ. Βαρβιτσιώτη δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες αυτών των πλοίων.
Σημειώνουμε ότι τα χρήματα για τα εισιτήρια εισπράττονται με μετρητά η με voucher, οι τιμές είναι χαμηλότερες των δρομολογιακών πλοίων αφού φοροδιαφεύγουν από μια σειρά κρατήσεις υπέρ τρίτων και της μειωμένης επάνδρωσης σύμφωνα με τις νέες οργανικές συνθέσεις.
Τους ελέγχους αυτούς όφειλε να τους κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και τα εντεταλμένα για τον σκοπό αυτό όργανα, όπως είναι οι Λιμενικές αρχές και όχι η ΠΕΝΕΝ……
Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ έχει αποδράσει από την πρώτη στιγμή από τα προβλήματα των Ναυτεργατών και έχει κλείσει τόσο τα μάτια όσο και τα αυτιά της σε δεκάδες καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ…
Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι επιβάλλεται η άμεση κατάργηση του νόμου 4256/2014.
Υπογραμμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απόλυτα συμφωνήσει με τις επισημάνσεις της ΠΕΝΕΝ κατά την συζήτηση του σχετικού νόμου στην Βουλή και οι Βουλευτές του τον είχαν καταψηφίσει.
Παράλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΕΝ και του Υπουργείου Οικονομικών έχουν άμεσα την δυνατότητα να διαπιστώσουν το πρόβλημα αυτό εάν ζητήσουν τις καταστάσεις επιβίβασης επιβατών που κατατίθενται στα Λιμεναρχεία αλλά και στα Λιμενικά Ταμεία έτσι ώστε ο έλεγχος να έχει αναδρομικότητα για τα τελευταία χρόνια και να κληθούν να πληρώσουν οι φοροδιαφεύγοντες πλοιοκτήτες όσα παράνομα και παράτυπα έχουν καρπωθεί από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Σημειώνουμε ότι επαγγελματικά σκάφη διακινούν χιλιάδες επιβάτες σε όλα τα ελληνικά νησιά σε καθημερινή βάση κατά την θερινή τουριστική περίοδο που διαρκεί έως 7 μήνες τον χρόνο!!!!

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις