Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, 06:01

Στα χέρια των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων το ύποπτο Morning Glory στα ανοιχτά της ΛεμεσούΥπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τέθηκε το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες
– Δεν πρόβαλαν αντίσταση οι τρεις ένοπλοι Λίβυοι αντάρτες που επέβαιναν στο Morning Glory
– Πεντάγωνο: Κατόπιν αιτήματος Λιβύης και Κύπρου η επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων
– Χθες βράδυ το ύποπτο δεξαμενόπλοιο για μεταφορά κλεμμένης ποσότητας πετρελαίου από το λιμάνι της Σίρτης ακινητοποιήθηκε 18 χλμ ανοιχτά της Λεμεσού
– Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις αλλοδαποί που ανακρίθηκαν για ενδεχόμενη αγοραπωλησία του φορτίου
– Πλέον το Morning Glory κινείται προς τα δυτικά υπό τη συνοδεία σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Οι Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού Ναυτικού έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τις πρώτες πρωινές ώρες το δεξαμενόπλοιο Morning Glory, ύποπτο για μεταφορά κλεμμένης ποσότητας πετρελαίου από το λιμάνι Sidra της Λιβύης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε χθες γύρω στα μεσάνυχτα ότι το Morning Glory κινείτο βορειοδυτικά προς τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Αμέσως δόθηκαν οδηγίες για ανάπτυξη πλωτών μέσων στην περιοχή ώστε να αποτραπεί η είσοδος του δεξαμενόπλοιου στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Το υπό βορειοκορεάτική σημαία πλοίο έφτασε 18 μίλια ανοιχτά της Λεμεσού όπου ακινητοποιήθηκε. Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, τις πρώτες πρωινές ώρες οι Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το ύποπτο δεξαμενόπλοιο, χωρίς οι τρεις ένοπλοι Λίβυοι αντάρτες που επέβαιναν σε αυτό να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση. Πλέον, το Morning Glory κατευθύνεται προς τα δυτικά υπό τη συνοδεία σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι τρεις αλλοδαποί (δύο Ισραηλινοί και ένας Σενεγαλέζος), οι οποίοι είχαν οδηγηθεί για ανάκριση προχθές στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας ως ύποπτοι ότι επρόκειτο να διαπραγματευτούν την αγορά του κλεμμένου πετρελαίου, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναχώρησαν από την Κύπρο με προορισμό το Τελ Αβίβ

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα γειτονικά κράτη, έγιναν στις 11 Μαρτίου 2014 αποδέκτες αιτήματος της Κυβέρνησης της Λιβύης για παροχή βοήθειας για την επιστροφή της κλαπείσας ποσότητας πετρελαίου από το λιμάνι Sidra της Λιβύης.

Στις 14 Μαρτίου 2014 το δεξαμενόπλοιο Morning Glory εντοπίστηκε στα 18 ναυτικά μίλια από την Κυπριακή Δημοκρατία, εντός διεθνών υδάτων.

Οι αρμόδιες Αρχές τέθηκαν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο το εν λόγω δεξαμενόπλοιο να εισερχόταν στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δεξαμενόπλοιο ωστόσο δεν αιτήθηκε άδειας ελλιμενισμού σε λιμάνι της Κύπρου και άλλαξε την πορεία του με νοτιοανατολική κατεύθυνση, όπου και παρέμενε μέχρι χθες σε διεθνή ύδατα.

Ανακοίνωση από το Πεντάγωνο

Οι Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι Navy Seals, κατέλαβαν ανοικτά της Κύπρου το δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο που πωλήθηκε παρανόμως από Λίβυους αντάρτες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι έπειτα από αίτημα των κυβερνήσεων της Λιβύης και της Κύπρου, οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις προσέγγισαν και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου Morning Glory, το οποίο είχε καταληφθεί από τρεις Λίβυους ένοπλους.

 

 

 

 

newsit.com

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις