Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 08:10

Στοπ στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank από την τρόικαΤο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Εθνική και Eurobank, μετά τη γνωστοποίηση από τις διοικήσεις δύο τραπεζών, στην Τράπεζα της Ελλάδος,της αδυναμίας τους να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Μετά τη σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό οι ελεγκτές αποφάσισαν να «παγώσουν» το deal, φοβούμενοι ότι η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προέκυπτε, δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, η νέα τράπεζα θα οδηγεί το υπό κρατικό έλεγχο, ενώ, λόγω του μεγέθους της, θα ήταν δύσκολη η ιδιωτικοποίησή της σε επόμενη φάση. Διατύπωσαν δε και φόβους για έμμεσες ή άμεσες δημοσιονομικές πιέσεις. Στο πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων, από σήμερα, η Εθνική και η Eurobank ξεκινούν τις διαδικασίες αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων αυτόνομα η καθεμία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς είναι εύλογη η ανησυχία και ο προβληματισμός μεταξύ των  400.000 μετόχων των δυο εταιρειών.

theseanation.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις