Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, 01:23

Στο «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» της ΑΝΕΚ LINES η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Κρητών Σελίνου Αττικής «Η ΕΛΥΡΟΣ»

Photo by: ΑΝΕΚ LINES


Η ΑΝΕΚ LINES φιλοξένησε για μία ακόμα χρονιά με επιτυχία, τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση της «’Ενωσης Κρητών Σελίνου Αττικής «Η ΕΛΥΡΟΣ» «, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στο πλοίο της «ΚΡΗΤΗ ΙΙ». Την όμορφη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες Κρητικοί που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικά λαογραφικά δρώμενα, σε μια ευχάριστη συνάντηση με άρωμα Κρήτης.

Ο γνωστός σκηνογράφος και λαογράφος κος Γιάννης Σκουλούδης εξηγεί το δρώμενο με τα αγιοβασίλοψωμα και αναφέρεται στις «άγνωστες» ψηφίδες της Ελληνικής παράδοσης.

Την έναρξη του καθιερωμένου πλέον ραντεβού, σηματοδότησε εντυπωσιακό δρώμενο, με την υπογραφή του σκηνογράφου-λαογράφου κ. Γιάννη Σκουλούδη, ο οποίος για δεύτερη χρονιά, κατάφερε να συνθέσει μια ξεχωριστή εικόνα που μάγεψε το κοινό. Κρητικόπουλα, ντυμένα με παραδοσιακές στολές του τόπου και κρατώντας αναμμένα λευκά κεριά, μπήκαν στο χώρο  με προπομπό μεγάλη εικόνα του Αγίου Βασιλείου, στολισμένη με λευκά γιορτινά λουλούδια. Παραδοσιακό συγκρότημα  συνόδευσε την είσοδο των παιδιών με πατροπαράδοτα κάλαντα, δημιουργώντας κλίμα συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο πλοίαρχος του «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» Στυλιανός Κριθινάκης ενώ παραλαμβάνει αναμνηστικό δώρο από τον Αντιπρόεδρο της ‘Ενωσης Κρητών Σελίνου Αττικής «Η Έλυρος» κο Παναγιώτη Κλεινάκη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της «’Ενωσης Κρητών Σελίνου Αττικής «Η ΕΛΥΡΟΣ» «, κ. Ευτύχης Καστρινάκης καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέροντας: «Για μία ακόμα χρονιά γιορτάζουμε όλοι μαζί! Οι ισχυροί μας δεσμοί μηδενίζουν τις αποστάσεις, οι κοινές μας αξίες μας συνδέουν, η παράδοσή μας, διασφαλίζει τη συνέχεια. Ευχαριστούμε από καρδιάς την ΑΝΕΚ LINES που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μας προσέφερε απλόχερα τη ζεστή της φιλοξενία, ενώνοντάς μας με την Κρήτη μας».

Ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Κρητών Σελίνου Αττικής «Η Έλυρος» κος Ευτύχης Καστρινάκης, χαμογελαστός βραβεύει τον Χανιώτη Πανελληνιονίκη στα 10 χιλ. βάδην Γιώργο Τζατζιμάκη

Από την πλευρά της ΑΝΕΚ LINES, ο πλοίαρχος του ΚΡΗΤΗ II, κάπτεν Στέλιος Κριθινάκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους με ευχές για μια νέα χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα και αισιοδοξία, τονίζοντας ότι και το 2018 η ΑΝΕΚ LINES θα συνεχίσει να στηρίζει στην πράξη και  με όλες της τις δυνάμεις  την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

Ντυμένα Κρητικόπουλα, κρατώντας παραδοσιακά πανέρια, προσέφεραν σε όλους τους παριστάμενους μικρά αγιοβασιλόψωμα, που περιείχαν μικρό ενθύμιο – τύπου λίρας.

Παραδοσιακά δυνατά χορευτικά από την «Ενωση Κρητών Ιλίου» του Γιώργου Φραγκάκη

Ακολούθησαν παραδοσιακά χορευτικά από την «Πολιτιστική Ένωση Κρήσσες» της Ειρηάννας Κλειδή και την «Ένωση Κρητών Ιλίου» του Γιώργου Φραγκάκη, φέρνοντας άρωμα Κρήτης στον Πειραιά.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση του πρωταθλητή βάδην 10 χιλιομέτρων, Γιώργου Τζατζιμάκη. Ο νεαρός Κρητικός, ο οποίος παράλληλα φοιτά στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καταχειροκροτήθηκε από τους συμπατριώτες του.

 

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν νόστιμα κρητικά κεράσματα, ενώ κληρώθηκε πραγματική λίρα, κοπής του 1928.

Όμορφοι χοροί και όμορφες στολές από την «Πολιτιστική Ένωση Κρήσσες» της Ειρηάννας Κλειδή.

Για μία ακόμα φορά, η ΑΝΕΚ LINES, «ένωσε» την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα από την φιλόξενη φροντίδα της. Το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» έγινε τόπος συνάντησης για εκατοντάδες Κρητικούς και γέμισε με ήχους και πολιτιστικά δρώμενα της Μεγαλονήσου, που στηρίζουν την αληθινή κληρονομιά του τόπου, την παράδοση.

 

ΑΝΕΚ LINES. Υπερήφανα συνεχίζουμε με πλώρη το μέλλον.

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις