Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 08:48

Σφίγγει ο κλοιός των ιδιωτικοποιήσεων στην ‘ΗπειροΣφίγγει ο κλοιός των ιδιωτικοποιήσεων γύρω από την Ήπειρο. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αναμένεται να την αγγίξουν οι μεγάλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σημαντικών φορέων αλλά και υποδομών οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν κρατικές και δημόσιες.

Για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σε βραχυπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έγινε χτες σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και των επικεφαλής του Ταμείου.
Στόχος είναι:
• Να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, Αφάντου και Κασσιόπη.
• Να έχουν μεταβιβασθεί στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση 1.000 ακίνητα ως το 2014, από τα οποία τα 40 ακίνητα ως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.
• Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμανιών, των μαρίνων και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
• Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση, μέσω sale and lease back, των 34 ακινήτων του Δημοσίου (εκ των οποίων τα έξι στο εξωτερικό) που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Για την Ήπειρο σημαντικό είναι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Ηγουμενίτσας που αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής, αλλά και του αεροδρομίου Ιωαννίνων, από το οποίο περιμένει πολλά ο τουρισμός των Ιωαννίνων.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ από την άλλη εμπλέκεται και με τον αγωγό φυσικού αερίου, αφού πλέον υπάρχει πέραν του ενός ενδιαφερόμενος για ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου ενέργειας. Εταιρίες ρωσικού ενδιαφέροντος φέρεται να εξετάζουν την περίπτωση ανάπτυξης σχεδίων για αγωγούς στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν και το σχέδιο για τον αγωγό προς την Ιταλία.
Από ‘κεί και πέρα, μέσα στο 2013 αναμένεται να ανοίξει και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας, του μεγάλου αυτού οδικού άξονα που έχει οδηγήσει την Ήπειρο στη μερική άρση της απομόνωσή της. Και λέμε μερική γιατί έπεται και η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και του Ε- 65 που θα ολοκληρώσουν την οδική σύνδεση της περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Δρόμοι, που επίσης θα λειτουργούν από ιδιώτες.

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις