Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 02:39

Σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για τα λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμωνΜέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων που ζημιώνει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια το ελληνικό κράτος, ετοιμάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο αποκάλυψε  το «ΘΕΜΑ».

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε για αύριο Παρασκευή σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

Πολιτικοί κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας  επισημαίνουν ότι «η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης παρατηρείται ότι οδηγεί στη μετατόπιση της δράσης των λαθρεμπόρων στο ναυτιλιακό καύσιμο (marine diesel), το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι πλέον 330 ευρώ / 1.000 λίτρα, ενώ στο ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι μηδαμινός (αποφορολογημένο καύσιμο). Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι το Δημόσιο ζημιώνεται ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ μόνο από το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων.

Τα μέτρα που είναι υπό επεξεργασία για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και επεξεργάζεται ο Κωστής Μουσουρούλης είναι :

–    Αύξηση της συχνότητας και της ποιότητας των ελέγχων

–    Εφαρμογή της αρχής του διπλού ελέγχου (“four-eyes principle”)

–    Χρησιμοποίηση εξωτερικών ελεγκτών

–    Βελτίωση των μεθόδων εντοπισμού της παράνομης χρήσης πετρελαίου

–    Αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας μεταφοράς αποφορολογημένου καυσίμου στον τελικό του αποδέκτη

–    Μείωση του βαθμού στον οποίο ο έλεγχος της διαδικασίας εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα και τη φυσική παρουσία

–    Θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους λαθρέμπορους καυσίμων – π.χ. «λουκέτο» (αφαίρεση άδειας) στο εν λόγω πρατήριο για μεγάλη χρονικό περίοδο, μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, κλπ.

–    Ενδεχόμενο δημιουργίας ξεχωριστού δικαστηρίου για την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία

–    Εφαρμογή συστημάτων GPS για την παρακολούθηση των βυτίων που μεταφέρουν ναυτιλιακό καύσιμο.

protothema.gr

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις