Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, 05:32

Τι φοβούνται οι ακτοπλόοι για το 2017Ως μία από τις καλύτερες χρονιές σε ό,τι αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης το 2016. Όπως είπε την περσινή χρονιά η κίνηση ήταν σταθερή ενώ στα καλά αποτελέσματα συνετέλεσε η μείωση της τιμής του πετρελαίου.

 

Ο κλάδος της ακτοπλοΐας ωστόσο, προέρχεται από μία επταετία (2009-2012) κατά την οποία υπέστη ζημιές ύψους 1,2 δις, που επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τη ρευστότητα των εταιριών. Όπως είπε ο κύριος Σακέλλης ευελπιστούμε ότι η ανοδική πορεία της τιμής των καυσίμων θα ανακοπεί  καθώς στο πρώτο δίμηνο του 2017 η τιμή του πετρελαίου έφτασε να είναι έως και διπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Παρά την σταθεροποίηση της κίνησης σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΝ από το 2009 σε σχέση με σήμερα η κίνηση είναι μειωμένη κατά 3,3 εκατ επιβάτες.

 

Τόσο για το 2017 όσο και για τα επόμενα χρόνια ο κλάδος αναμένει σταθεροποίηση της κίνησης με πιθανότητα να αυξηθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο εισερχόμενος τουρισμός θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή θα αυξηθεί. Σε σχέση με τις τιμές των εισιτηρίων σύμφωνα με τον κύριο Σακέλλη το μέσο μεταφορικό κόστος στην οικονομική ύφεση τη θερινή περίοδο υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 10%  περίπου ενώ η εκπτωτικές προσφορές των εταιρειών για τα Ι.Χ. κυμαίνονται από 30 έως 50%. Ο κλάδος εξάλλου συνεχίζει να δέχεται τον ανταγωνισμό από τις αεροπορικές μεταφορές ενώ  για το 2017 αναμένονται δύο σημαντικές νομοθετικές εξελίξεις τόσο σε σχέση με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας όσο και για το συντονισμό των αεροπορικών με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

 

Στο πλαίσιο του διαλόγου με την πολιτεία ο ΣΕΕΝ έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής της φιλοσοφίας των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας με στόχο την εξυπηρέτηση των νησιών όπου είναι δυνατόν με ανταποκρίσεις. Όπως είπε ο κύριος Σακέλλης το ενδεχόμενο εξυπηρέτησης των νησιών με ανταποκρίσεις δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει ένα γενικό κανόνα και το θέμα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά ξεχωριστά για κάθε προορισμό και ομάδα νησιών. Ωστόσο για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το μοντέλο των ανταποκρίσεων όπως ήδη συμβαίνει και στην περίπτωση των μικρών Κυκλάδων.

 

Ευκαιρία για τη ναυπηγική βιομηχανία

 

Τέλος ο κύριος Σακέλλης τόνισε ότι εξαιτίας της σταδιακής ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου την επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν σημαντικές ανάγκες για νέες ναυπηγήσεις πλοίων. Όπως είπε η ναυπηγική βιομηχανία πρέπει να είναι έτοιμο έτοιμη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να καλύψει μέρος αυτών των αναγκών και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της παντελούς απουσίας της ελληνικής βιομηχανίας στις ναυπήγησης που έγιναν την εικοσαετία 1995 – 2015 όταν 46 πλοία αξίας άνω των 4 δις ναυπηγήθηκαν στο εξωτερικό και μόνο δύο από αυτά στην Ελλάδα. Είναι πράγματι κρίμα να χαθεί μια δεύτερη ευκαιρία όταν μάλιστα έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει τεχνογνωσία και βούληση εκ μέρους των εταιριών του κλάδου. Θα  πρέπει όμως πρώτα να λυθούν σημαντικά προβλήματα όπως το θέμα των εγγυητικών, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αλλά σημείωσε ο κ. Σακέλλης.

 

πηγή: capital.gr

Simos Michaloglou

Συντάκτης: Simos Michaloglou

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις