Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 06:11

Το 2018 ο διαγωνισμός για τον Νέο Προβλήτα Κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά

Photo by: Simos Michaloglou


Σχεδόν 16 μήνες μετά την μεταβίβαση των μετοχών πλειοψηφίας του ΟΛΠ στην Κινεζική COSCO, η κατάσταση στο λιμάνι δείχνει καλύτερη από ποτέ. Το επενδυτικό πρόγραμμα των 293εκατ.ευρώ που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 5 ετών, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2021 προχωρά και όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα στο ypodomes.com όλα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Το βασικό και ίσως πιο δύσκολο από όλα, οι αδειοδοτήσεις και μελέτες (μεταξύ των οποίων και οι περιβαλλοντικές) έχουν ήδη κατατεθεί στις κατά τόπους αρχές και αναμένεται η έγκριση τους. Ταυτόχρονα, όπως μαθαίνει το ypodomes, ολοκληρώθηκαν 3 σημαντικοί διαγωνισμοί: Αυτή του Ανεξάρτητου Μηχανικού όπου επελέγη η Hill International, για τον Project Engineer με επιλογή της Domos Feron και του Quality Manager με κερδισμένη την Millenium Tag.

Επίσης μεταξύ των αμιγώς κατασκευαστικών έργων που ολοκληρώθηκαν είναι ο Πρόβλήτας Πετρελαιοειδών που σας παρουσίασε από την προηγούμενη εβδομάδα το ypodomes και άλλα μικρότερα έργα όπως: γενικά επισκευαστικά έργα σε ανοιχτούς χώρους σε όλη την έκταση του λιμανιού (ύψους 4εκατ.ευρώ) ενώ έγινε και πλήρης αναβάθμιση των κτιρίων διοίκησης και των επιβατικών σταθμών Τέλος, με ένα ποσό 23εκατ.ευρώ αγοράστηκε από την Κίνα (από τη μητρική εταιρεία COSCO) πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
Το μεγάλο νέο από την μέχρι τώρα πορεία του επενδυτικού προγράμματος είναι η προετοιμασία του διαγωνισμού για την κατασκευή του Νέου Προβλήτα Κρουαζιέρας στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με ποσό 120εκατ.ευρώ (που ήταν το αρχικό ποσό). Η συμμετοχή του επενδυτή στο έργο είναι περίπου στα 5εκατ.ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο βασικό βήμα ενώ ολοκληρώνεται σύντομα και η έγκριση του έργου από την Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος. Τα επόμενα βήματα είναι η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, η κατάθεση του τεχνικού δελτίου στη Διαχεριστική Αρχή και η τελική έγκριση της επένδυσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες η δημοπράτηση του έργου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αν και υπήρχαν φήμες για κλειστή διαδικασία επιλογής αναδόχου, όπως πληροφορείται το ypodomes θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προσφορά μιας και θα είναι μειοδοτικός. Ένα ελαφρύ προβάδισμα έχουν οι εταιρείες που έχουν ήδη πείρα σε μεγάλου βεληνεκούς λιμενικά έργα, αλλά στον ανταγωνισμό όλα είναι ανοιχτά.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό project στο Λιμάνι του Πειραιά αλλά και το μεγαλύτερο νέο λιμενικό έργο στη χώρα με εκτιμώμενο κόστος 136.283.800 ευρώ.

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σταδιακά μέχρι το 2021 θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες επενδύσεις της COSCO οι οποίες είναι: Μετατροπή της Πενταγωνικής Αποθήκης σε Επιβατικό Σταθμό Κρουαζιέρας (1,5εκατ.ευρώ), Υπόγεια Οδική Σύνδεση Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων με Πρώην Χώρο ΟΔΔΥ (5εκατ.ευρώ), Βελτίωση και Συντήρηση Υποδομών Λιμένα (15εκατ.ευρώ), Προμήθεια Εξοπλισμού (25εκατ.ευρώ), Βυθοκόρηση Κεντρικού Λιμένα (8εκατ.ευρώ), Μελέτες (5εκατ.ευρώ), Επέκταση Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων (20εκατ.ευρώ).

του Νίκου Καραγιάννη

ypodomes.com

Simos Michaloglou

Συντάκτης: Simos Michaloglou

Administrator

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*