Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, 04:41

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Από τον Ιούνη και… βλέπουμε οι συντάξεις των ναυτεργατώνΗ αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κατοχυρώσει και να ενισχύσει την κερδοφορία των εφο-πλιστών, κλιμακώνοντας την επίθεση στους ναυτεργάτες, κατα-γράφηκε στις 23 Φλεβάρη στη Βουλή, στην απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου.
Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα καράβια, αλλά και στο γεγονός ότι το 80% των ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία είναι ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Το ίδιο καθεστώς απαιτούν τώρα οι εφοπλιστές να επεκταθεί στο 100% των πληρωμάτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Οι ΣΣΕ έχουν να ανανεωθούν από το 2010, η ανεργία σπάει κόκαλα. «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο», τόνισε η βουλευτής, «στη-ρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, στα προνόμια που καρπώνονται οι εφοπλιστές από το αστικό κράτος και σε όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα», αναφέροντας ως χα-ρακτηριστικό παράδειγμα την «πληθώρα φοροαπαλλαγών τους».
Ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί απέναντι στα αιτή-ματα που προβάλλουν οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους, όπως η τελευταία 9ήμερη απεργία θέτοντας:
. Την κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων και την επαναφορά των ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινω-νικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας.
. Απαίτησε επίσης να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε αποδεκτή την προσφυγή τριών ναυτερ-γατών ενάντια στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο περι-κόπηκαν η κύρια και η επικου-ρική τους σύνταξη, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας.
.Την καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, αφού από τον Μάη που ψηφίστηκε ο νόμος – λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, οι ναυτεργάτες είναι στο «περίμενε» και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Ενώ κάποιες προσωρινές συντάξεις που δόθηκαν σε ελάχιστους, κυμαίνονται από 384 ως 768 ευρώ.
Ο υφυπουργός, αποκρύπτοντας ότι η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα στα ποντοπόρα και στις άλλες κατηγορίες πλοίων με ελληνική σημαία, όπως προβλέ-πεται από το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ναυτιλία (ν. 2687/53, άρθρο 13 περί Εγκριτικών Πράξεων), το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης καταδίκαζε, ενώ τώρα διατηρεί σε πλήρη ισχύ και το ενισχύει με νέα προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Δεν ανέφερε λέξη για τα ναυτεργατικά αιτήματα σχετικά με τις ΣΣΕ, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.λπ. Ενώ για την απόφαση του Πρωτοδικείου είπε ότι «δεν δημιουργεί ασφάλεια δικαίου μία απόφαση μόνο, με την έννοια της επέκτασής της παντού, και πάντως, όπως γνωρίζετε προφανώς, η απόφα-ση που εκδίδεται αφορά τους διαδίκους και μόνο». Δηλαδή, όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν προσπά-θειες ακύρωσής της σε ανώτερα δικαστήρια.


Επιπρόσθετα δεν ήταν σε θέση να αναλάβει έστω μία δέσμευ-ση για το πότε θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, ξεκαθαρίζοντας προκλητικά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «πριν τον Ιούνη» και βλέπουμε… Τώρα, το λόγο έχουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

Ένα Σχόλιο στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Από τον Ιούνη και… βλέπουμε οι συντάξεις των ναυτεργατών

  1. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

    ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΛΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΑΥΛΙΛΙΑΣ.ΑΛΛΟΙΩς Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΦΕΛΛΗΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις