Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 08:21

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ – ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ( ΑΦΙΕΡΩΜΑ )Ο καπετάνιος του «Superfast ΧΙΙ»,

Καπεταν-Χαράλαμπος Παλουμπής
εξομολογείται εκ βαθέων
στο ARXIPELAGOS.COM

Ένας σύγχρονος Οδυσσέας
και μια μεγάλη πορεία
από τα Πατρικάτα της Κεφαλλονιάς
μέχρι τη ναυαρχίδα της SUPERFAST

Στα πλοία της SUPERFAST,
ο καπετάν-Μπάμπης θα βρει, κυριολεκτικά,
την Ιθάκη του,
έπειτα από τόσες και τόσες περιπέτειες
σε εταιρείες και πλοία που κράτησαν κοντά 20 χρόνια.

Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε καπεταν Μπάμπη Παλουμπή, τον πλοίαρχο του Superfast XII. Ο καπετάνιος μας μίλησε για το προσωπικό του ταξίδι στον κόσμο της ελληνικής ακτοπλοΐας και ναυτιλίας.
Ο καπετάν-Μπάμπης, γνήσιος εκπρόσωπος της μεγάλης κεφαλλονίτικης σχολής πλοιάρχων, ξεκίνησε τα ταξίδια του με το «PASADENA». Αφού υπηρέτησε τη θητεία του και έπειτα από ένα ακόμα σύντομο πέρασμα από την ποντοπόρο ναυτιλία, ήρθε το 1984 στον δύσκολο, αλλά γοητευτικό, κόσμο της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Το πρώτο μπάρκο στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε το 1984 με το ιστορικό ποστάλι «ATLAS ΙΙ» του Θανάση του Γιαννουλάτου (“LIBRA MARITIME”) στη γραμμή Πειραιάς-Σμύρνη. Έπειτα από 11 μήνες θα μεταφερθεί στο «ATLAS ΙV» και στη γραμμή Πάτρα-Μπρίντεζι. Έπειτα από την περιπέτεια με την κατάσχεση του πλοίου στο Μπρίντεζι, θα δώσει εξετάσεις για το δίπλωμα του υποπλοιάρχου και το 1986 θα φύγει ξανά έξω με το φορτηγό «Αδάμας» του Κώστα Λαιμού. Έπειτα από 11 μήνες, θα επιστρέψει ξανά στην ακτοπλοΐα και θα ξεκίνησε μια μοναδική διαδρομή με πολλές εναλλαγές πλοίων και εταιρειών.
Στη διαδρομή αυτή, σημαντικοί σταθμοί θα αποτελέσουν το “Monaco” και το «Ariane I” του Λελάκη, το «Ποσειδωνία», το «Λυδία» και το «Εγνατία» της ΕΛΜΕΣ, όλα τα πλοία της MED LINK LINES («Ποσειδών», «Άγιος Ανδρέας», «Αφροδίτη ΙΙ», “Maria G”).
Mεταξύ άλλων, δύο ακόμα κεφαλλονίτικα πλοία στα οποία έκανε ήταν τα ιστορικά πλοία «Αργοστόλι» και «Ιονίς».
Και το 1990-1991 θα έλθει στο Αιγαίο και θα περάσει για ένα χρόνο από το πλοίο-θρύλος της ελληνικής ακτοπλοΐας, το «Παναγία Τήνου» του Βαγγέλη Βεντούρη.
Ένας ακόμα μεγάλος σταθμός στην καριέρα του θα σταθεί η εταιρεία του Στρίντζη και τα πλοία Ionian Fantasy”, “Ionian Harmony” σε γραμμές χρυσοφόρες, όπως AnconaSplit και AnconaDubrovnic.
Η μεγάλη του καριέρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ακόμα πέρασμα με το «Καπεταν-Αλέξανδρος Α», πρώην «Ατλας ΙΙ», από τη γραμμή της Ραφήνας-Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου-Σύρου-Πάρου-Νάξου-Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.

Το 1993 θα ταξιδέψει για λίγο στη γραμμή Κυλλήνης-Πόρου με το «Δήλος», ενώ θα περάσει και από το “Ionian Sun”.
To 1994-1995 θα βρεθεί και στο “Attica” του Απόστολου Βεντούρη.
Από εκεί και πέρα θα δεθεί με τα πλοία του Γιαννάτου και θα πιάσει για πρώτη φορά πλοίαρχος στο «Ποσειδών» της MED LINK LINES.
Το «Superfast II” είναι το πρώτο «κόκκινο» πλοίο που θα πιάσει. Θα ξαναγυρίσει στο Γιαννάτο για να επιστρέψει ξανά από το 1999 και μέχρι σήμερα στα πλοία της SUPERFAST, στα οποία θα βρει, κυριολεκτικά, την Ιθάκη του έπειτα από τόσες και τόσες περιπέτειες που κράτησαν κοντά 20 χρόνια.

Φανταστείτε ότι όλα αυτά είναι απλά επιγραμματικά όσα μας είπε. Για να αποτυπωθούν σε χαρτί όσα μας είπε ο καπεταν-Μπάμπης θα χρειαστούν πολλές πολλές σελίδες.
Ένα τεράστια ευχαριστώ στον καπεταν Μπάμπη για όλα όσα μας είπε, για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο μας φιλοξένησε και τη διάθεσή του να μοιραστεί μαζί μας αυτά τα ταξίδια.

ΚΕΙΜΕΝΟ
Αντώνης ΛάζαρηςA’ ΜΕΡΟΣ


Β’ ΜΕΡΟΣ


Γ’ ΜΕΡΟΣ


Δ’ ΜΕΡΟΣ


Ε’ ΜΕΡΟΣ


Στη συνάντηση για το αφιέρωμα στον Καπετάνιο συμμετείχαν οι Αντώνης Λαζαρής, Φώτης Καρλής, Αλέξανδρος Λουράκης και Σίμος Μιχάλογλου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ cpt ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΛΟΥΜΠΗ

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις