Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 11:06

«Χριστουγεννιάτικο γράμμα» στον Ατλαντικό, μέσα από τη γέφυρα του m/t solana 


FROM: M/T SOLANA
TO: KONSTANTINOS PAPADOPOULOS, SIMOS MICHALOGLOU ARXIPELAGOS.COM

Αγαπητό ARXIPELAGOS!
Οι γιορτές έφτασαν και ξέρω ότι όλοι ετοιμάζεστε, εν μέσω κατήφειας και δυσκολιών βεβαίως, να εορτάσετε τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους.Εδώ και μερικούς μήνες δεν έχω επαφή με τα νέα του arxipelagos, με τα τεκταινόμενα της Ελληνικής ακτοπλοΐας και συνεπώς δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για κάτι που συμβαίνει!Το μόνο που μπορώ να κάνω, μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω επιτέλους με το arxipelagos είναι να μεταφέρω την εικόνα ενός δεξαμενόπλοιου και πως είναι να δαμάζεις θάλασσες και ωκεανούς.Στο πλοίο επιβιβάστηκα στην Σιγκαπούρη. Μετά την Σιγκαπούρη πέρασα από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Νότια Αφρική. Περάσαμε Ζώνη Πειρατείας, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Διασχίσαμε τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μπήκαμε στην Καραϊβική, και φτάσαμε στο Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού.Από τον κόλπο του Μεξικού βρεθήκαμε στην Κολομβία, στις Ολλανδικές Αντίλλες και την Νότια Αφρική διαπλέοντας τον Ατλαντικό ξανά και βρισκόμαστε νοτιοανατολικά από την Μαδαγασκάρη. Αφήσαμε πίσω μας την Αμερική και κατευθυνόμαστε στην Κίνα.Κάθε μέρα είναι ρουτίνα. Μου πήρε μόλις 1 λεπτό να γράψω όλες τις προσεγγίσεις μας, αλλά με ένα δεξαμενόπλοιο κινούμενο με 11 κόμβους, είναι κάτι πολύ περισσότερο από 1 λεπτό! Η ρουτίνα δεν σταματάει. Ίσως κάποια αργία να την σπάσει.

Με την λιγοστή υπηρεσία, μπροστά σε πλοιάρχους που έχουν ξεπεράσει τα 30 βαπόρια σε πλοιαρχία, μοιάζω ανέπαφος με την θάλασσα. Και είμαι. Υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά. Σκοπός είναι να γίνουμε σφουγγάρια για να απορροφήσουμε κάθε γνώση που μπορούν να μας προσφέρουν οι άνθρωποι που έχουν ζήσει την μισή ζωή τους στα βαπόρια. Η ναυτική τέχνη πηγαίνει από στόμα σε στόμα, από εμπειρία σε εμπειρία και όχι από βιβλίο σε βιβλίο. Για αυτό και τα ταξίδια μας ως δόκιμοι είναι σημαντικά για να χτίσουμε την καριέρα μας στο μέλλον. Με απόλυτο σεβασμό στους ανωτέρους μας, μαθαίνουμε. Σε μερικά χρόνια θα είμαστε εμείς αυτοί που θα πρέπει να κουμαντάρουμε το βαπόρι. Και από εμάς εξαρτάται εάν η Ελληνική Ναυτοσύνη θα έχει το όνομα που έχει έως σήμερα, που απαξιώνεται συνεχώς από κάθε ηγεσία υπουργείου, από κάθε μία υποστολή Ελληνικής Σημαίας από τα πλοία μας.

Ευχαριστώ όλους όσους με μεράκι βοηθάνε την νέα γενιά να ανταπεξέλθει στο εγχείρημα αυτό και πιστεύω ότι όλοι εμείς οι σπουδαστές, Δόκιμοι Πλοίαρχοι, έχουμε ανάγκη τις γνώσεις τους.

Εδώ πάνω λοιπόν, πέρα από γνώσεις, γεμίζουμε και εμπειρίες! Βρίσκουμε τρόπους να περνάμε όμορφα. Έτσι περνάει και ο καιρός γρήγορα. Αισθανόμαστε οικογένεια. Γιορτές τώρα και πράττουμε τα ανάλογα. Τα μελομακάρονα δεν θα μπορούσαν να λείπουν, οπότε και μπήκαμε στην κουζίνα!

Έτσι λοιπόν, αποχαιρετάμε το 2013, ένα έτος γεμάτο δυσκολίες αλλά πλήρες από εμπειρίες, εντυπώσεις, εντυπωσιακά γεγονότα. Ένα έτος που μας χάρισε υπέροχες εικόνες στα μάτια των λατρών των ποσταλιών, των ποντοπόρων και όχι μόνο! Ένα έτος που το arxipelagos.com κατάφερε να ανελιχθεί και συνεχίζει διαρκώς.

Από τον Ινδικό Ωκεανό, το δεξαμενόπλοιο SOLANA, το πλήρωμα και εμένα προσωπικά, ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά και δημιουργικό το 2014!

Το ταξίδι στο arxipelagos.com συνεχίζεται και το 2014!Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

Νικόλαος Δημητριάδης
Δοκ. Πλοίαρχος Δ/Ξ SOLANA

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις