Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 12:02

10 χρόνια από την καταστροφή του MSC Napoli.Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την καταστροφή του υπό Βρετανική σημαία MSC Napoli στη Μάγχη και την έναρξη της μεγαλύτερης θαλάσσιας διάσωσης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την πρόσκρουση του πλοίου στα ανοικτά των ακτών του Devon.

Tο πρωί της 18ης Ιανουαρίου, το 2007, το 4419 TEU MSC Napoli αντιμετώπισε φουρτούνα κατά τη διάρκεια του περάσματος της Μάγχης, κάτι που προκάλεσε ζημιά του κύτους. Όλα τα 26 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν πλοίο σε δύο σωσίβιες λέμβους και περισυνελέγησαν από ελικόπτερα του Ναυτικού.

Μετά την εγκατάλειψη το MSC Napoli άρχισε να ρυμουλκείται προς το Portland αλλά όσο πλησίασε την ακτή υπήρξε μια αυξανόμενη ανησυχία ότι το πλοίο θα μπορούσε να διαλυθεί ή να βυθιστεί.

Για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, η SOSREP πήρε την απόφαση να προσαράξει το πλοίο στο Lyme Bay. Ένας μεγάλος αριθμός εμπορευματοκιβωτίων χάθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος προσάραξε. "

Όπως και με όλες τα ατυχήματα που συμβαίνουν στα ύδατά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, και το Napoli δεν ήταν διαφορετικό.

Η στρατηγική ήταν ασυνήθιστο στο ότι σκόπιμα προσαράξαμε το σκάφος στο Lyme Bay για τον περιορισμό του ενάντια σε μια δυνητικά πολύ πιο σοβαρή κατάσταση. Η αποτυχία αυτής της ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό κίνδυνο του πλοίου και να βυθιστεί στην ανοικτή θάλασσα της Μάγχης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς και θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπήρχε θάνατος των ναυτικών κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Μόλις το Napoli ήταν στα ρηχά προφυλαγμένα νερά του Lyme Bay, η επιχείρηση διάσωσης ήταν απείρως πιο διαχειρίσιμη », δήλωσε ο Hugh Shaw. Στους πέντε μήνες μετά την προσάραξη, τα πληρώματα εργάστηκαν για να αφαιρέσουν το πετρέλαιο του πλοίου καθώς και τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια στο κατάστρωμα. Μια προσπάθεια να ρυμουλκηθεί το πλοίο στα ανοικτά έγινε στις 9 Ιουλίου, αλλά γρήγορα διαπιστώθηκε ότι το πλοίο ήταν σε πολύ κακή του κατάσταση και προσαράχθηκε εκ νέου 3 ημέρες αργότερα.

Οι διασώστες επέλεξαν να διαλύσουν το πλοίο επάνω στην παραλία με τη χρήση εκρηκτικών υλών. "Από την αρχή μέχρι το τέλος της διάσωσης του Napoli απαιτήθηκαν 924 ημέρες και, αν και χρονοβόρα, το συμπέρασμά της ορίζεται ως σημείο αναφοράς για το πώς θα μετριαστούν οι απειλές για το περιβάλλον όταν διεξάγονται ασκήσεις με βάση τις δυνατότητες των μελλοντικών συμβάντων που προκύπτουν. Ήταν επίσης ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας των φορέων και των διεθνών οργανισμών. Ευτυχώς, κανένα άλλο ναυτικό συμβάν δεν ήταν ανάλογης σοβαρότητας όσο το MSC Napoli." Η έρευνα του ατυχήματος που διενεργήθηκε διαπίστωσε ότι, μεταξύ άλλων παραγόντων που συνέβαλλαν, το κύτος του πλοίου δεν έχει επαρκή αντοχή στην κύρτωση.

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις