Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 03:31

«COSMOS» ΑΝΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΙΓΛΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ( ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ)

Photo by: Simos Michaloglou


Το «COSMOS» είναι ένα από τα ομορφότερα πλοία που ταξίδεψαν και ταξιδεύουν ακόμη στην Ελλάδα, ένα σύμβολο για τον Αργοσαρωνικό.

Σπάνια ξεκινά κάποιος να γράψει με ένα συμπέρασμα, αλλά έτσι είναι.
Ένα πλωτό γλυπτό που ο Δημήτρης Αναστασιάδης έφτιαξε και μελέτησε για τον εαυτό του, στα δικά του ναυπηγεία στο Πέραμα το 1971. Απόσταγμα σοφίας το δικό του «ΜΥΚΗΝΑΙ» που απέκτησε από άλλα πανέμορφα και καλοτάξιδα πλοία που σχεδίαζε για άλλους, επί δεκαετίες.

 

Ως «ΜΥΚΗΝΑΙ» ανεβοκατέβαινε ασταμάτητα όλο τον Αργοσαρωνικό μέχρι το 1985, μεταφέροντας τη ζωή και το αίμα σε αυτά, τον κόσμο, τα αγαθά, τον τουρισμό ακόμα και τον πολιτισμό.
 

Το 1985 μετά το "κάλπικο" ενδιαφέρον Σουηδού αγοραστή και την άρση της άδειας σκοπιμότητος και ένα μεγάλο δίλλημα, πουλήθηκε για να γίνει το κρουαζιερόπλοιο «AEGEAN GLORY» το 1986 πλοιοκτησίας Τσάφου.
Νέα αιχμηρή πλώρη και στρογγυλεμένη πρύμη του έδωσαν επιπλέον 4 μέτρα, φτάνοντας το μήκος στα σχεδόν 70 μέτρα, από τα 66 μέτρα. Το πλάτος των 10,04 μέτρων παρέμεινε το ίδιο καθώς και το βύθισμα των 3 μέτρων.
Από τότε και για 30 χρόνια λίγα πράγματα άλλαζαν, συνήθως το βάψιμο, φορώντας και για 3 χρόνια το βυζαντινό σταυρό και το κλασικό μπεζ της "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ", στα μέσα της δεκαετίας του '90 που το κολάκευαν πολύ.

 

Το 2016 η νεοσύστατη "EVERMORE CRUISES" που προήλθε από την "Olympic Cruises", το αγόρασε με όραμα την αναβίωση της χαμένης αίγλης των νησιών του Αργοσαρωνικού και την επαναφορά της χαμένης λάμψης της Ύδρας των δεκαετιών 60'-70'-80', επαναφέροντας ένα πλοίο – σύμβολο, σε νέα πρωτόγνωρα, υψηλά επίπεδα (yacht style), με σκοπό την προσέλκυση υψηλού επιπέδου περιηγητών.
Το πλοίο γυμνώθηκε εκεί που γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια, στο Πέραμα. Άλλαξε όλα τα σωθικά του με νέα και ανανεώθηκε εξωτερικά, αφαιρώντας τις "ρυτίδες" που άφησε η αρμύρα 45 ετών.

 

 

Αρχιτεκτονικά δεν θίχθηκε ο εμβληματικός χαρακτήρας του, όμως εσωτερικά υπάρχουν πλέον νέα μοντέρνα σαλόνια με πανάκριβα υλικά καθώς και ολοκαίνουργιες σωληνώσεις, καλώδια, πίνακες, μηχανήματα, μετέτρεψαν το «COSMOS» σε μια "ευρείας χωρητικότητος" θαλαμηγό 700 προσώπων.
Τα καταστρώματα είναι "στρωμένα" με "μπόλιτ" (τεχνητό άκαυστο ξύλο).

 

 

Από πρύμα στο No 1 ντεκ επιβατών υπάρχει το "Flaming Dinning Room", στη μέση το "Cafe De Paris", η Υποδοχή και το κλιμακοστάσιο.
Στο βάθος προς την πλώρη, το "Blue Sea dinning room" (λειτουργούν ως σαλόνια πριν και μετά το γεύμα).
Στο Β' ντεκ επιβατών πρύμα υπάρχει το σκιασμένο ντεκ επιβατών με το υπερπολυτελές μπαρ "Cosmos".
Μπαίνοντας μέσα βρίσκουμε το "Mairmaid Lounge", όπου ο εκπληκτικός Garo με τα πλήκτρα του και το τραγούδισμά του σε 18 (!!!) γλώσσες, ξεσηκώνει και τον πιο απαθή επιβάτη.

 

 

Στη μέση βρίσκεται η Boutique με εκλεκτά δώρα ελληνικού χαρακτήρα και πλώρα το VIP σαλόνι "Sunset Lounge".
Ένα ανθρώπινου μεγέθους που δεν θα χαθείς ούτε ως επιβάτης, ούτε ως περιγραφή.

 

 

Στο 3ο ντεκ επιβατών, υπάρχει το μεγάλο εξωτερικό ντεκ επιβατών με τις εργονομικής σχεδίασης πάνινες τέντες, η VIP καμπίνα και η Γέφυρα, στην οποία βρίσκουμε το γνωστό μας Cpt Κώστα Βελετάκο για δεύτερη φορά στο πλοίο, αφού είχε υπηρετήσει σε αυτό και ως «AEGEAN GLORY».

 

 

Νέος αλλά πολύ έμπειρος, έχει πλοιαρχήσει σε 25 πλοία, σε κάθε τύπο πλοίου. Η εμπειρία φαίνεται από τη μανούβρα στην Ύδρα, που το γυρίζει κοντά-κοντά "κυκλαδίτικα" και αντιμετωπίζει άριστα πάντα τους απρόβλεπτους καιρούς που βγαίνουν στο λιμάνι της Αίγινας, συνήθως το απόγευμα.
Ωραίο και σαν καινούριο το βαπόρι, αλλά στα βρεχάμενα η διάταξη είναι κάπως αναχρονιστική, με ένα τιμόνι στο ναϊνά, μπαταριστές μηχανές και χωρίς προπελάκι, απαιτούν έναν καλό Καπετάνιο-Μαέστρο.

 

 

"Ευτυχώς έχω καλό Πρώτο, τον Μαστρό Μιχάλη Ελευθερόπουλο και μπατάρει τις μηχανές στις μανούβρες αμέσως" και έτσι είναι!

Όταν κατεβήκαμε στα άδυτα είδαμε τάξη, καθαριότητα και χειρουργικές κινήσεις, στα "μπαταρίσματα" των αξιόπιστων MAK, στη μανούβρα του απόπλου από την Ύδρα.

 

Ψυχή του πλοίου και φίλτρο των πάντων, όπως προστάζει η θέση του, είναι ο έμπειρος Ύπαρχος Καπτά Κώστας Θεοδώρου, έχει κάνει σε πολλά πλοία και με εμπειρία σε μικρά κρουαζιερόπλοια.
Έχει μια άψογη συνεργασία με τον Πλοίαρχο και ταξιδεύουν το «COSMOS» ως μια καλολαδωμένη μηχανή, με γνώμονα την άνεση και την τέρψη του επιβάτη.

 

 

Αξίζει να αναφέρουμε και τον τρίτο Αξιωματικό της Γέφυρας, τον Καπτά Γιάννη Αντωνόπουλο, Ανθυποπλοίαρχο, ο οποίος βρίσκεται αρκετά χρόνια στο βαπόρι και το αγαπάει ιδιαίτερα.

Στα γεύματα ο γνωστός και άριστος Σεφ Δημήτρης Κλεφτόγιαννης, είναι παρών για να προτείνει και να παρουσιάσει τα εύγευστα πιάτα του, που δεν είναι πολλά αλλά λίγα και εκλεκτά, όπως στα καλά εστιατόρια των Παρισίων, με το διαρκώς ανανεούμενο μενού.
Υπάρχει και κάβα με καλά και ακριβά κρασιά ακόμα και για τους επιβάτες που έχουν δυνατότητες "sommelier".

Πλωτό γλυπτό «COSMOS» λοιπόν αναβιώνοντας την αίγλη του Αργοσαρωνικού και τη λάμψη της Ύδρας, προσεχώς η εταιρεία θα εκδώσει ένα υπερπολυτελές βιβλίο για το καθετί δένει την ιστορία με τη γραμμή, προσφέροντας το στους επιβάτες.

Το ΜΥΚΗΝΑΙ, το ΝΕΡΑΪΔΑ, ο Καπτά Γιάννης Λάτσης, η Σοφία Λόρεν της Ύδρας της δεκαετίας του '50, '60, '70, "το παιδί και το δελφίνι" υπάρχουν ακόμη και αναβιώνουν μέσα από το «COSMOS», το 2017.

Για το arxipelagos.com
Κώστας Σαρλής

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ THN ΚΑΛΛΙΘΕΑ

 

 

«COSMOS» ΜΑΝΟΥΒΡΑ ΚΑΙ ΡΕΜΕΤΖΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

 

 

«COSMOS» ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

 

 

«COSMOS» «COSMOS» ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ & ΑΦΙΞΗ

 

 

«COSMOS» ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

 

 

«COSMOS» ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 

 

 

 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

 

 

«COSMOS» ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΕ FAST MOTION

 

 

 

 

 

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ (ΠΑΡΑΟΥΣΙΑΣΗ)

 

 

 

«COSMOS» Cpt. ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΤΑΚΟΣ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

 

 

«COSMOS» Cpt. ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΥΠΑΡΧΟΣ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

 

 

«COSMOS» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ HOTEL MANAGER

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ «COSMOS»

ΠΛΗΡΩΜΑ

ΓΕΦΥΡΑ

ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΚΑΜΠΙΝΕΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟYΜΕ ΤΗΝ EVERMORE CRUISES ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

Για την πραγματοποίηση του αφιερώματοs συμμετείχαν οι

 

Σίμος Μιχάλογλου: Κάμερα

Κώστας Σάρλης, Σίμος Μιχάλογλου : Φωτογράφιση

Φωτογραφία του Simos Michaloglou.

Σίμος Μιχάλογλου: Συνέντευξη

Κώστας Σάρλης : Σημειώσεις

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Montage, Computer. Graphics Animation,

 

 

 

 

 

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις