Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, 09:40

Cpt ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πλοίαρχος με πολλά καντάρια αλάτι! (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)Γεννημένος στο Καστέλο της μυροβόλου Χίου, ένα μέρος που αποικίστηκε από Μικρασιάτες, "μολύνθηκε" από μικρό παιδάκι με το μικρόβιο της θάλασσας, κουμαντάροντας τις βάρκες και τα καΐκια στο λιμανάκι δίπλα στο πατρικό σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά στην Αγία Παρασκευή που κάθε χρόνο τιμούν το πανηγύρι της τα καράβια σφυρίζοντας.

Ο παππούς Αλατσατιανός όπου ριζώνει και το επίθετο "Αρβανίτης" και η γιαγιά από το Τσεσμέ, η παλιά ελληνική ονομασία "Κρήνη" της Μικράς Ασίας.

Ο Καπετάν Γιώργος πέρασε από πολλά πλοία στη μακρόχρονη πορεία του στη θάλασσα. Θυμάται ακόμη το "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" της Ν.Ε Χίου ντυμένο στα κόκκινα, όπου υπηρέτησε ως ναύτης να κάνει τη γραμμή που κάνει σήμερα με το "ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ", αλλά με αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως αξιωματικός γέφυρας στα ποντοπόρα.

Το πέρασμα του στην Ακτοπλοΐα έγινε με τα καλλίγραμμα βαποράκια του Μινιώτη, με τις όμορφες καμπύλες, όταν καπετάνεψε στο "ΨΑΡΑ", στο "ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣ" και στο ιστορικό "ΧΙΟΝΗ" που ήταν το πρώην "ΣΚΥΡΟΣ" του Νομικού. Όπως μας αναφέρει, τα καραβάκια του Μινιώτη ήταν το σχολείο της ζωής του, καθώς δηλώνει αυτοδίδακτος.

Ακολούθησαν πολλά ακόμη, το "ΠΑΝΑΓΙΑ ΨΑΡΙΑΝΗ" στη γραμμή Χίος – Ψαρά, που ήταν το πρώην "ΑΝΝΑ Λ" και μετά "ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΙΙ" του Γούτου, το "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ" στα ενδοκυκλαδικά, που ήταν το θρυλικό "ΛΗΜΝΟΣ" του Νομικού, το "ΑΡΣΙΝΟΗ" στη γραμμή Χίος – Ψαρά, το RO/RO "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" όπου υπήρξε σταθμός στην καριέρα του.

Αργότερα στο "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ", στο "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ", στο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ" που ήταν το πρώην "ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ" από το Ιόνιο της δεκαετίας του '80 και φυσικά στο καράβι της καρδιάς του, το βασιλοβάπορο της ΝΕΛ, "ΜΥΤΙΛΗΝΗ".

Κατόπιν πήγε στο "ΘΕΟΦΙΛΟΣ", στο "EUROPEAN EXPRESS" και μετά στα ταχύπλοα "ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ 1", "ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ 2" και "ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ". Ακολούθησαν το RO/RO "ΜΥΚΟΝΟΣ", το "ΕΛΛΗ Τ", το "AQUA MARIA", το "AQUA SPIRIT" και μετά ξανά στο αγαπημένο του "ΜΥΤΙΛΗΝΗ", όπου σταμάτησε άδοξα τα ταξίδια του.

Λίγο μετά πέρασε στο δυναμικό της HELLENIC SEAWAYS και στο "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ". Από εκεί στο "ΑΡΙΑΔΝΗ" όπου το ξεχωρίζει σαν πλοίο για τη χάρη του και τις αρετές του.

Σήμερα τον συναντάμε στη Γέφυρα του ΕΓ/ΟΓ "ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ", το νεοεισελθέν βαπόρι στο στόλο της HELLENIC SEAWAYS όπου διανύει την πρώτη του χρονιά ταξιδιών με τα νέα χρώματα και σινιάλα, στη γραμμή Πειραιάς – Μεστά Χίου – Μυτιλήνη – Λήμνο – Θεσσαλονίκη. Σύντομα με το καράβι του θα αναλάβουν τα δρομολόγια της γραμμής Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη, για τους χειμερινούς μήνες.

Μας περιγράφει ένα περιστατικό που τον έχει συγκλονίσει πιο πολύ. Ένας αναπάντεχος τοκετός στο πλοίο "ΑΡΙΑΔΝΗ" το 2015, όπου έσπευσε να βοηθήσει και να βγάλει στο φως μια νέα ζωή! Ένα μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία! Και μάλιστα ένας φυσιολογικός τοκετός εξαιρετικά δύσκολος, καθώς το μωρό κατέβηκε με τα πόδια. Υπό συνθήκες μαιευτηρίου θα είχε χρειαστεί να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή.

Το κόψιμο του ομφάλιου λώρου που διενήργησε ο ίδιος στο τέλος με ένα ψαλίδι, είναι μια συγκλονιστική στιγμή που ακόμη ηχεί στα αυτιά και το νου του Καπετάν Γιώργου!

Άνθρωπος με ζεστασιά και μπέσα, δείχνει από μακριά ότι έχει ποτιστεί πολλά χρόνια με αλάτι. "Άμα ξεμπαρκάρω πάνω από ένα μήνα, θέλω να ξαναφύγω" μας λέει. "Όταν είμαι μακριά από τη θάλασσα αρρωσταίνω!"

Μια μανούβρα δεν είναι ποτέ η ίδια: "Η μανούβρα είναι μια αγάπη, που όταν την ψάχνεις βελτιώνεις τον ίδιο σου τον εαυτό". 

 

Μεταξύ άλλων μας επισημαίνει ακόμη " Οι Έλληνες Ακτοπλόοι επιτελούν λειτούργημα".

Πρόσφατα τιμήθηκε με 3 βραβεία από την Π.Ε.Π.Ε.Ν.:

 

το 1ο για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση διάσωσης σαράντα επιβαινόντων σε λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή Μυτιλήνης, την 31/10/2015, το 2ο για την επιτυχή διεξαγωγή τοκετού της επιβάτιδας MIDIA OSSO η οποία γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι εν πλω προς Χίο, την 15/09/2015 και το 3ο για την μεταφορά προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική  χώρα. Τα βραβεία αυτά απένειμαν στην Π.Ε.Π.Ε.Ν. η Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες (HCR), η Ακαδημία Αθηνών και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την πατροπαράδοτη  ανθρωπιστική συμπεριφορά των Ελλήνων Πλοιάρχων οι οποίοι διακρίθηκαν με πράξεις αποβλέπουσες στην διάσωση ανθρωπίνων υπάρξεων σε όλο τον κόσμο.

Φίλαθλος και όχι οπαδός του Ολυμπιακού, καθώς σέβεται και τιμά το "ευ αγωνίζεσθαι", αγαπάει την ιστιοπλοΐα και να περνά όμορφες στιγμές με αγαπημένους φίλους στον ελεύθερο χρόνο.

 

Για το arxipelagos.com

Σίμος Μιχάλογλου 

 

Συνέντευξη: Σίμος Μιχάλογλου 

Κάμερα: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος 

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος 

Φίλες και φίλοι του Αρχιπελάγους, ο Καπετάν Γεώργιος Αρβανίτης μιλά στην κάμερα του arxipelagos.com, μέσα από τη Γέφυρα του "ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ"!!!

Η συνέχεια επί της οθόνης!

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ

 

ΑΡΙΑΔΝΗ – Χειρουργικές κινήσεις στο λιμάνι των Μεστών με τον Cpt Γιώργο Αρβανίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ιδιαίτερη λεπτότητα χειρισμών προσέγγισε το λιμάνι των Μεστών ο Πλοίαρχος του Αριάδνη, Cpt Γιώργος Αρβανίτης, Σήμερα Κυριακή 3  Απριλίου 2016. Στο λιμάνι βρισκόταν και το Terajet. Καραβολάτρες αλλά και λάτρεις των εναέριων λήψεων βρέθηκαν στο λιμάνι για να αποθανατίσουν την προσέγγιση αυτή, άλλοι με κάμερα, άλλοι με κινητό και άλλοι με… drone!

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΡΙΑΔΝΗ, ειναι το μεγαλύτερο επιβατικό πλοίο που προσέγγισε μέχρι στιγμής το λιμάνι των Μεστών

Ευχόμαστε καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες στον Cpt Γιώργο και στο πλήρωμά του και πολλές άλλες τέτοιες μανούβρες!

 

Για το arxipelagos.com

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Βίντεο του κ.Giovanni Isolano.

 

Βίντεο του κ. Konstantinos Mil. Anagnostou.

 

copyright Σεπτέμβριος 2016

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις