Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, 11:21

Moody’s: Μέτρια εως σταθερή η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίαςΣταθερή έως μέτρια η ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανία, για τους επόμενους 12 με 18 μήνες, προβλέπει η Moody’s Ιαπωνίας, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου.

 

Οι προοπτικές της είναι σταθερές, με μέτρια αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

«Εμείς περιμένουμε υψηλά μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση του EBITDA στις ναυτιλιακές εταιρείες κατά τους επόμενους 12-18 μήνες», λέει ο Mariko Semetko, Αντιπρόεδρος – Αναλυτής της Moody’sΙαπωνίας. «Αλλά αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει τη μείωση του κόστους παρά τη βελτίωση των μεγεθών.»

Η έκθεση τονίζει πως η συνεχιζόμενη αύξηση της χωρητικότητας τονάζ η οποία υπερβαίνει αυτή της ζήτησης στους περισσότερους τομής της ναυτιλίας, όπου σε συνδυασμό με την αργή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δεν επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να ζητήσουν αύξηση των ναύλων, περιορίζοντας έτσι τα έσοδα.

Η έκθεση της Moody’s αναμένει πως η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης θα ομαλοποιηθεί και θα επέλθει η αύξηση των εσόδων, με το σταθερό κόστος καυσίμων, μέσω μέτρων μείωσης του κόστους διαχείρισης, όπου περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση των θαλασσίων οδών φορτίου με τεχνολογικά μέσα, τον ανεφοδιασμό σε λιμάνια με σχετικά χαμηλές τιμές, και τα όλο και νεότερα, πιο αποδοτικά πλοία.

Όπως αναφέρει η έκθεση, αναμένεται το κόστος των καυσίμων πλοίων να παραμένουν περίπου στα 600 δολάρια ανά μετρικό τόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονται κατά μέσο όρο περίπου στα 600 δολάρια ανά μετρικό τόνο κατά το παρελθόν έτος, με χαμηλά στα 570 δολάρια ανά μετρικό τόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου, και κάτω από την κορυφή των σχεδόν 740 δολαρίων ανά μετρικό τόνο το 2012.

Όμως, οι ναύλοι θα ποικίλουν ανά κλάδο, αυτοί ων εμπορευματοκιβωτίων, του χύδην ξηρού φορτίου και των δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου να βλέπουν χαμηλούς ναύλους, ενώ οι ναύλοι στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, θα μπορούσαν να βελτιωθούν, καθώς η προσφορά πλοίων σε αυτό τον τομέα είναι ελαφρώς περισσότερη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 18 μηνών, αναφέρει η έκθεση. Αναμένεται όμως, οι παραδόσεις δεξαμενόπλοιων προϊόντων πετρελαίου να αυξηθούν πέραν της περιόδου που εξετάζει η έκθεση, όπου θα περιορίσει έτσι την αύξηση.

Η Moody’s θα αλλάξει την προοπτική από θετική σε αρνητική, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση της προσφοράς θα υπερβεί την αύξηση της ζήτησης κατά περισσότερο από 2% ή αν το συνολικό EBITDA θα μειωθεί κατά περισσότερο από 5% από έτος σε έτος. Θα εξετάσει επίσης μια θετική προοπτική, αν η υπερπροσφορά των πλοίων μειώνεται σημαντικά και η συνολική ετήσια αύξηση EBITDA να υπερβαίνει το 10%.

 

maritimes.g

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις