Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 04:29

RO-RO/Pax «LUCKY STAR»(ex GEDSER): τελευταίος προορισμός.. Aliaga..Πριν 40 χρόνια ακριβώς, το 1976 έπεσε για πρώτη φορά στο νερό, ένα πανέμορφο πλοίο με το όνομα «GEDSER» (IMO: 7500451), για να εξυπηρετήσει στη γραμμή από το λιμάνι Gedser της Δανίας με το λιμάνι της Travemünde της Γερμανίας, μια γραμμή που υπηρέτησε με αυτό το όνομα για 10 χρόνια.

Το «GEDSER» χτίστηκε στα Ναυπηγεία Schichau Unterweser της πόλης Μπρεμερχάφεν (Bremerhaven) της Γερμανίας.

Το αρχικό του μήκος ανερχόταν στα 123 μέτρα ενώ με μια επιμήκυνση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, το ολικό μήκος έπιασε τα 143,8 μέτρα. Το πλάτος στα 20,5 μέτρα και το βύθισμα στα 5,81 μέτρα. Με δύο μηχανές Stork – Werkspoor 9TM410 και προπέλες μεταβλητού βήματος, ταξίδευε με ταχύτητες 18,5 κόμβων.

Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του ταλαιπωρήθηκε από συχνά μηχανολογικά προβλήματα, πιθανόν λόγω ελλειπούς συντήρησης, ενώ άλλαξε και αρκετά ονόματα καθώς και "χέρια".

Το 2014 μάλιστα εξυπηρέτησε σε γραμμές του Ιονίου και της Αδριατικής.

 

Κόντρα όμως στους δύσκολους καιρούς απέκτησε ένα "τυχερό" όνομα: "Lucky Star"! Ένα όνομα που το συνόδευσε μέχρι τώρα. Όμως το "τυχερό αστέρι" έπαψε πλέον να έχει τύχη.. 

 

Στις φωτογραφίες που επιλέξαμε να συνοδεύσουν αυτό το "τελευταίο αντίο", ένα μίνι τιμητικό αφιέρωμα, περιλαμβάνονται κάποιες από τα παλιά (αν θυμούνται οι παλαιότεροι τις κάρτες με τα "υπερ-ατού" που παίζαμε μικροί), τα χρόνια που δοξάστηκε και κάποιες από τις τελευταίες του ημέρες στο μακρύ ταξίδι του από το Μαυροβούνιο στα τουρκικά διαλυτήρια Aliaga των μικρασιατικών παραλίων.

Ευχαριστούμε θερμά τον Καπετάν Θανάση Μποτζάκη από το ρυμουλκό «ΑΠΟΛΛΩΝ», της εταιρίας ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών "ΛΥΜΠΟΥΣΑΚΗΣ".

Τα βαπόρια, τα σκοτώνουν, όταν γεράσουν.. κι ήταν 40 χρόνων..

 

Για το arxipelagos.com

Σίμος Μιχάλογλου 

 

 

Portal Team

Συντάκτης: Portal Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*


Σχετικές ειδήσεις